Genevad Nygårds blogg

Genevad Nygårds blogg

Om bloggen

Vi köpte Genevad Nygård sommaren 2013 för att med tiden bli så självförsörjande med grönsaker och kött som det går. På bloggen, Facebook och Instagram kan ni följa med på resan dit och jobbet med att få upp standarden på den nedgångna prästgården.

Kolla också in Genevad Nygårds hemsida där ni kan hålla er uppdaterade om aktuella kurser, hitta fler recept med mera.

3,6 miljoner färre sniglar?

OdlingarnaPosted by Tina Melkersson Sun, August 30, 2015 12:38:11

De som brukar följa min blogg har kanske märkt att det har varit torka här ganska länge nu. Jag har helt enkelt inte verken hunnit eller orkat med bloggen senaste tiden. Årets invasion av spanska skogssnigeln (mördarsnigeln) höll nämligen på att knäcka mig någon gång mitt i sommarn. Jag jagade sniglar så mycket jag kunde och tänkte på sniglar nästan dygnet runt. Jag såg sniglarnas ränder på näthinnan när jag stängde ögonen, ja jag drömde till och med om sniglar…

Och sniglarna har verkligen tagit för sig! De har ätit upp 100 % av kålen, 95 % av bönorna, 75 % av betorna, 50 % av solrosorna. Dessutom har de gett sig kraftigt på potatisen (båda blasten och knölarna) – men exakt hur mycket som har gått förlorad vet jag inte förrän jag skördar klart senare på hösten (här en hink med runt 400 mördarsniglar):

Jag har jagat sniglarna varje dag under snart 3 månaders tid (med enstaka undantag). Och ett tag höll jag på att kasta in handduken. Då tog jag några dagars paus. Och när jag blev arg istället för uppgiven bestämde jag mig för att fokusera på hur mycket bättre det kan bli nästa år om jag tar upp kampen istället för att ge upp.

Jag läste på om mördarsniglarna och lärde mig bland annat:

* de är nattaktiva

* de lever i ungefär ett år

* var och en kan lägga upp till 400 ägg

* de övervintrar som levande individer (inte ägg)

* de kan gräva ner sig upp till 20 cm under marken (det är så de övervintrar)

För mig har det fungerat bäst att jaga dem tidigt på morgonen. Mitt i sommarn var det klockan 4:00 – men nu (augusti/ september) är det närmare runt klockan 6:00 (skönt med sovmorgon ;-). Efter regnet är också oftast ett bra tillfälle.

I början samlade jag in alla och gav dem till hönsen, ankorna eller grisarna (som ÄLSKAR dem – klicka här och se klippet på grisarna som käkar mördarsniglar):

Men för att spara in tid har jag börjat klippa dem i tu. Jag vet att det finns båda gifter, järnfosfat och biologiska bekämpningsmedel, men så långt vill jag fortfarande inte gå i kampen mot sniglarna.

Min övertygelse är att gifter inte hör hemma på vår jord överhuvudtaget – och de andra sakerna vågar jag inte använda mig av, då de drabbar alla sniglar – inte bara mördarsniglarna. Och om vi börjar utrota alla svenska snigelarter är jag övertygad om att vi kommer drabba väldigt mycket mera än bara sniglarna. För vad händer då med de djuren som lever av eller med de inhemska arterna? Hur drabbar det djur som igelkotten eller jordlöparen om antalet vanliga svenska sniglar går ner?

Och även om jag sannolikt aldrig slipper mördarsniglarna är jag säker på att mitt jobb nu i sommar har gjort skillnad. Faktiskt vill jag påstå att jag med mitt jagande har sluppit runt 3,6 miljoner nya mördarsniglar.

Uträkningen (som till och med är lågt satt) ser ut såhär:

300 sniglar om dagen i 60 dagar som var och en kan få 200 avkommor =

300 x 60 x 200 = 3 600 000

Här är en liten förklaring till siffrorna: 300 sniglar är ett ungefärligt snitt på hur många jag har tagit om dagen. Trots att jag har jagat sniglarna i nästan 3 månader räknar jag bara in tiden som 60 dagar så jag inte tar med de (enstaka) lediga dagarna. Och även om varje snigel kan lägga upp till 400 ägg under sin livstid räknar jag bara på att jag slipper 200 (alltså hälften) av den fångade snigelns avkommer, då jag anser att jag i snitt klipper sniglarna ungefär mitt i deras livscykel (och därmed ungefärligen mitt i deras äggläggande period i livet).

Så trots odlingsåret har varit en enorm utmaning delvist på grund av snigelinvasionen och jag därför inte har hunnit med så mycket annat än att jaga dem, måste jag ändå klappa mig själv på axeln för att förhoppningsvis slippa ytterligare 3,6 miljoner flera sniglar i min köksträdgård!  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.