Genevad Nygårds blogg

Genevad Nygårds blogg

Om bloggen

Vi köpte Genevad Nygård sommaren 2013 för att med tiden bli så självförsörjande med grönsaker och kött som det går. På bloggen, Facebook och Instagram kan ni följa med på resan dit och jobbet med att få upp standarden på den nedgångna prästgården.

Kolla också in Genevad Nygårds hemsida där ni kan hålla er uppdaterade om aktuella kurser, hitta fler recept med mera.

Riktiga påskkycklingar

HönsenPosted by Tina Melkersson Thu, April 02, 2015 17:08:49

De som följer mig på Facebook eller Instagram vet om att vi fick kycklingar förra veckan.

En av unghörnorna som kläcktes fram förra året – Maräng, började visa tecken på att bli sur redan i februari. Hon burrade upp sig, ville inte låta tuppen para sig och verkade mer än vanligt intresserad av äggen i redena. Och i början på mars, när hon bara var 9 månader gammal la hon sig att ruva på 11 ägg.

Och efter 3 veckor såg jag tisdag kväll (24 mars) den första kycklingen under Maräng.

Nästa dag kläcktes 9 ägg till. Det blev därmed 10 kycklingar på 11 ägg – väldigt duktigt av unghönan!

Men när jag skulle kolla till kycklingarna på morgonen 27 mars hittade jag 3 döda kycklingar. En mardröm för envar djurägare.

2 låg utanför hönan, medan en fortfarande låg under henne och var varm. Den hade därför inte fryst ihjäl – men varför hade de dött då?

På de döda kycklingarna såg jag några små kryp, men såg inget annat fel på dem. Det tyder därför på att de hade drabbats av ohyra som druckit upp deras pyttelilla mängd blod.

Hönan och kycklingarna evakuerades därför och fick flytta in i det svalaste rummet i bostadshuset att ta igen sig. Och sedan stod det på storstädning av hönshuset i flera dagar.

Hönan och de 7 kycklingarna har flyttat ut i hönshuset igen och alla mår bra. Kycklingarna som är kvar är jättegulliga! Det finns 3 gula, en mörkgul med svarta fläckar, 1 grå och 2 bruna (och helt omöjliga att fota samtidigt allihop!):

Efter de 3 döda kycklingarna har jag dock ett extra öga på hönsen framöver!

Men det är helt underbart att ha egna riktiga påskkycklingar i år!!!

Glad påsk allihop!  • Comments(2)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Tina Melkersson Sun, April 05, 2015 17:56:20

Tack, Bella! De 7 kycklingar som är kvar mår jättebra allihop och blir kaxigare för varje dag, så vi håller tummarna!

Posted by Bellas lantliv Thu, April 02, 2015 20:08:51

Jag håller tummarna att allt går bra med kycklingarna. Hoppas du fått bort ohyran. Glad påsk! http://bellaslantliv.blogspot.se