Genevad Nygårds blogg

Genevad Nygårds blogg

Om bloggen

Vi köpte Genevad Nygård sommaren 2013 för att med tiden bli så självförsörjande med grönsaker och kött som det går. På bloggen, Facebook och Instagram kan ni följa med på resan dit och jobbet med att få upp standarden på den nedgångna prästgården.

Kolla också in Genevad Nygårds hemsida där ni kan hålla er uppdaterade om aktuella kurser, hitta fler recept med mera.

Egentillverkat björksirap

SjälvförsörjningPosted by Tina Melkersson Sun, March 22, 2015 14:40:26

I år fick jag äntligen till det! Den hemkokade björksirapen, som jag drömde om förra året också, men som av olika anledningar inte blev av.

Jag klippte av en tunn gren redan sista februari och såg att det rann sav ganska sakta. Jag klippte därför av flera grenar av fingertjocklek och satte på flaskor:

Jag tar enbart saven från de av björkarna som jag ändå ska ta bort sedan (de som växter för nära husen). Det tär nämligen mycket på trädet att tappas, så om du vill tappa från ett träd du vill behålla, ska du inte klippa av för många grenar och inte tappa från trädet varje år.

När jag inte hade fler flaskor kvar tog jag syltglasen till hjälp. Och nu i mitten på mars har det verkligen börjat sava på ordentligt:

Ett syltglas fylls på över natten och måste tömmas över i den vedeldade kokgrytan. När jag hade runt 20 liter sav kokade jag sirap av den. För att få till en bra sirap måste man koka bort runt 99 % av vätskan. Av 20 liter sav blev det alltså ungefär 2 dl sirap.

Det tog mig ungefär 8 timmar att koka in de 20 literna till sirap – så det var väldigt mycket jobb för väldigt lite sirap!

Björksirapen (som smakar ganska kryddigt) kommer vi främst använda på pannkakorna.

Björksirapen ligger nu också som ett recept på hemsidan.

Enligt Wikipedia var det väldigt vanligt att tappa sav på 1700 och 1800-talet, där den var ett viktigt vitamintillskott – inte bara för människor utan också för boskapen. Björksaven har varit viktig i den svenska folkmedicinen och forskare har till och med påvisat att den kan motverka cancer (läs mera på: http://sv.wikipedia.org/wiki/Bj%C3%B6rksav).

Visst är naturen underbar!  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.