Genevad Nygårds blogg

Genevad Nygårds blogg

Om bloggen

Vi köpte Genevad Nygård sommaren 2013 för att med tiden bli så självförsörjande med grönsaker och kött som det går. På bloggen, Facebook och Instagram kan ni följa med på resan dit och jobbet med att få upp standarden på den nedgångna prästgården.

Kolla också in Genevad Nygårds hemsida där ni kan hålla er uppdaterade om aktuella kurser, hitta fler recept med mera.

Skafferi inventering

SjälvförsörjningPosted by Tina Melkersson Mon, February 23, 2015 10:32:36

Det luktar redan vår här i södra Halland och med de första sådderna i jorden (se inlägget: Dags att förgro) har jag öppnat dörren på glänt till nästa odlingssäsong.

Därför känns det också som om det är dags att göra en liten inventering över statusen i skafferiet såhär långt. Odlade vi tillräckligt av de olika grönsakerna och fram för allt hur gick det med förvaringen av dem?

Och här i slutet av februari kan jag konstatera att vi fortfarande har en hel del kvar. Gödselrännorna i gamla svinstallet, som jag gjorde om till en ”jordkällare” (se inlägget: Vinterförvaring av rotfrukterna), har hela vintern hållit en perfekt temperatur på runt 4 grader. Det betyder också att vi fortfarande har en del underbar egenodlad potatis kvar – runt 50 kg skulle jag gissa på.

De andra rotfrukterna (morötter, palsternacka, persiljerot och jordärtskocka) finns det också en del av, dock inte rödbetorna, som jag tydligen sålde fler av en jag borde ha gjort… Det gäller att spara till sitt eget hushåll, när man dessutom säljer av skörden…

Dessutom har jag kvar lite förvällda purpurbönor i frysen, men inte alls tillräckligt – så det ska bli fler nästa år!

Tyvärr hade vi inte alls tillräckligt med tomater och gurka, då dessa åts upp direkt när de var mogna. Också paprika var det knapert med – så det ska det odlas mycket mer i år.

Fina, fina mjölmajsen Painted Mountain, som tog slut efter bara 1 månads bakande, ska jag absolut plantera mera av i år.

Men som en liten bonus kan jag redan nu börja skörda av de underbara ramslökarna jag bytte till mig via Facebook.

När jag i höstas visade upp bilder på min underbara mjölmajs (se inlägget: Världens finaste mjölmajs) var det flera som ville byta till sig utsäde. Därför övervintrar alltså nu en del ramslök i pumprummet, medan jag försökar bestämma mig för var jag vill plantera ut dem…

Det blev därför egen ramslök på de hembakade, glutenfria pizzorna i går:

Allt som allt lever vi fortfarande på de egna rotfrukterna, men jag har alltså planer på att det ska bli mycket mera av de goda grejerna nästa vinter!  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.