Genevad Nygårds blogg

Genevad Nygårds blogg

Om bloggen

Vi köpte Genevad Nygård sommaren 2013 för att med tiden bli så självförsörjande med grönsaker och kött som det går. På bloggen, Facebook och Instagram kan ni följa med på resan dit och jobbet med att få upp standarden på den nedgångna prästgården.

Kolla också in Genevad Nygårds hemsida där ni kan hålla er uppdaterade om aktuella kurser, hitta fler recept med mera.

Makalösa nässlor!

SjälvförsörjningPosted by Tina Melkersson Sat, November 15, 2014 13:56:37

Jag måste skriva en liten hyllning till brännässlan (Urtica dioica). Igår skördade jag ännu en omgång (kanske den sista?) av nässlor för i år. Jag upptäckte nämligen att på de ställen där jag tidigare i år hade slått ner nässlorna fanns det nu fina och väldigt gröna toppskott.

Det känns lite lyxigt att kunna skörda nässlor i mitten på november och jag såg till att göra en väldigt god sås på dem som vi åt till stekt lax och egna kokta potatisar (se receptet på såsen på hemsidan).

Vi har hela partier med nässlor på vår gård och har skördat av dem många gånger senaste året. De har flera gånger används till jättenyttig sås och soppa åt oss själva, väldigt bra gödsel i form av nässelvatten till odlingarna, jag har till och med torkat nässlor som hönsen ska få som supernyttig grönfoder under vintern (se inlägget: Första skörden av hönsens vintergrönt i hus) OCH har samlat ihop nässelfrön till oss och hönsen (se inlägget: Ogräsfrön till oss och hönsen).

Vi skördade nässlorna första gången i början på mars vilket betyder att vi har skördat dem i 8,5 månader nu. Detta gör dem till den grödan jag har skördat över längst tid på vår gård i år. Och helt utan annan insats från mig utom själva skördandet i sig (ingen bearbetning av jorden, ingen sådd och ingen rensning av ogräs) – visst är naturen underbar!  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.