Genevad Nygårds blogg

Genevad Nygårds blogg

Om bloggen

Vi köpte Genevad Nygård sommaren 2013 för att med tiden bli så självförsörjande med grönsaker och kött som det går. På bloggen, Facebook och Instagram kan ni följa med på resan dit och jobbet med att få upp standarden på den nedgångna prästgården.

Kolla också in Genevad Nygårds hemsida där ni kan hålla er uppdaterade om aktuella kurser, hitta fler recept med mera.

Världens finaste mjölmajs

OdlingarnaPosted by Tina Melkersson Fri, October 17, 2014 15:23:40

Jag har tagit det VÄLDIGT lugnt sedan det konstaterades en blodpropp i min vänster överarm förra veckan (se inlägget: När kroppen säger STOPP!). Utöver att ha haft ganska ont i propparmen har jag varit övermannad av en enorm trötthet, som tvingade mig att slappa fullständigt.

Men idag gick jag ut på åkern för första gången sedan proppen och med mig hade jag en skottskärra. Den fyllde jag med majskolvar – vilket verkade som ett perfekt rehabiliterande inte allt för tungt arbete.

Väl inne i bostadshuset tog jag av alla blad och fick nu äntligen se den vackra mjölmajsen ”Painted Mountain”. Försäljarna Runåbergs Fröer (www.runabergsfroer.se) skriver själva på sin hemsida att ”Vackrare mat är svår att hitta” – och jag måste nog hålla med.

Kolvarna skiftar väldigt vackert i färger som sträcker sig från ljus gul över rosa till varm och mörk röd samt lila och brun till mörklila och nästan svart.

Fast jag såg också att en del kolvar inte hade en jämn utveckling av majskornen:

Detta är ett tecken på dålig pollinering. Majs pollineras genom att blåsten för med sig pollen från en planta till en annan, varför majs egentligen inte ska planteras på rad – utan i block. Och i år hann jag bara sätta 3 rader med majs (allt som allt ungefär 120 radmeter), vilket tydligen inte gav tillräcklig bra pollinering.

I ett nästan meditativt pill-arbete lossnade jag majskornen från kolvarna som sedan får torka lite extra innan jag ska testa att mala dem till mjöl.

En skottskärra med majskolvar gav ungefär 4 kilo majskorn – och det tog ganska många (men lugna) timmar att få fram dem. En bieffekt av att vara småskalig ekobonde som gör allt för hand är att man verkligen börjar uppskatta maten – samtidigt som man undrar hur den kan vara så billig i butikerna?

Men det ska bli spännande att se vilken färg brödet får. Och jag måste såklart testa att göra popcorn av dem också om det går! Och nästa år ska jag se till att odla fler rader av denna oerhört vackra ”Painted Mountain”!  • Comments(1)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Marianne Fri, October 17, 2014 15:42:15

Tänk vad färg kan göra med våra sinnen, så vackra! Låter verkligen meditativt! Skönt att höra att det gick att genomföra lugnt med mycket pillande förstår jag. Spännande att se hur brödet blir.

Kram,

Marianne