Genevad Nygårds blogg

Genevad Nygårds blogg

Om bloggen

Vi köpte Genevad Nygård sommaren 2013 för att med tiden bli så självförsörjande med grönsaker och kött som det går. På bloggen, Facebook och Instagram kan ni följa med på resan dit och jobbet med att få upp standarden på den nedgångna prästgården.

Kolla också in Genevad Nygårds hemsida där ni kan hålla er uppdaterade om aktuella kurser, hitta fler recept med mera.

När kroppen säger STOPP!

Livet på NygårdPosted by Tina Melkersson Mon, October 13, 2014 14:59:05

Eftersom jag inte har haft semester sedan jag i juli 2013 hade 2 veckor ledigt från trädgårdsmästarutbildningen på Gunnebo Slott OCH det dessutom har varit ett ganska hektiskt första odlingsår, har jag länge varit ganska trött. Och då jag de senaste 3 veckorna har haft en tilltagande strålande smärta från vänster armhåla och ned till armbågen tog jag mig äntligen tid att gå till läkaren i onsdags (8 oktober), när smärtan började bli outhärdlig.

Själv trodde jag det var överansträngning, fast både läkaren och jag blev ganska förvånade när han konstaterade att det var en liten blodpropp i armen. Jag är inte direkt i riskgruppen för proppar i och med jag lever sunt, ”bara” är 40 år, normalviktig, har ett (väldigt) fysiskt arbete, inte tar mediciner eller p-piller och inte röker.

Proppen är visserligen väldigt liten och därför inte farlig, men jag hålls ändå på blodförtunnande sprutar närmsta månaden:

Utöver att vara tvungen att spruta mig själv varje dag har den lilla proppen satt igång en del tanker hos mig. Det verkar vara dags att lyssna lite på kroppen och ta hand om den! Och när jag satte mig ned och började ta det lugnt, kände jag hur trött jag verkligen var: kroppen sa ”STOPP!!!”

Då jag dessutom har så ont i propp-armen att jag inte kan gräva upp rotsaker från åkern, valde jag stänga gårdsbutiken för säsongen. En jättetråkig känsla, fast eftersom jag inte vet när jag kan börja skörda ordentligt igen verkar det som det ända riktiga att göra. Och då jag ju alltid säljer nyskördade grönsaker, har jag faktiskt inget liggande att sälja.

Men när jag väl hade tagit beslutet andades jag ut och lät kroppen vila för första gången på riktigt länge. Och även om jag kanske inte hinner ta vara på alla mina grönsaker och bär i år, försöker jag att njuta av att jag hösten på landet istället. De nyligt införskaffade, numera frigående ankorna vågar sig alltmer runt på vår gård (se eventuellt inlägget: Ankornas ankomst):

Löven skiftar i fina färger just nu:

Och jättefina de 8 veckor gamla frigående Hedemora-kycklingarna från senaste kullen ser numera nästan ut som riktiga höns (se eventuellt inlägget: Andra omgången kycklingar 2014):

De närmsta veckorna kommer jag i den mån jag orkar ägna mig åt att bygga vinterförvaring för grönsakerna samt förvälla och lägga in av dem till oss själva. Så förhoppningsvis kan vi njuta av våra underbara ekologiskt odlade grönsaker ett tag till.

Och som avrundning vill jag be alla därute att lyssna på sina kroppar även om det den försöker säga verkar osannolikt – jag hade aldrig i min vildaste fantasi föreställd mig att jag i en ålder av 40 skulle få en propp – även om den är liten!!!  • Comments(4)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Tina Melkersson Mon, October 13, 2014 19:53:50

Och jag känner mycket väl igen mig i det du skriver, Sylvia! Jag är nog också typen som vill mycket mer i huvudet än vad kroppen orkar med - så den säger ifrån ibland. Men jag tränar på att lyssna på kroppen och inte bli irriterad på den samt på att tänka på mig själv och säga 'nej' när jag inte orkar - fast det är fortfarande svårt. Får nog träna på det hela livet ;-) Ta hand om dig med!!!

Posted by Tina Melkersson Mon, October 13, 2014 19:45:50

Tack för dina snälla ord, Annika! Jag mår inte så värst - är ganska trött och har ont i armen. Men jag tar det lugnt nu. Hälsa du med!

Posted by Sylvia Mon, October 13, 2014 17:24:39

Vilken tur att det "bara var en liten propp". Synd bara att vi är så många som behöver påminnas om att ta hand om oss. Jag är likadan men har det senaste året börjat se till mig själv och mina behov. Blir fortfarande besviken på min kropp ibland när den inte ställer upp när jag vill men har lärt mig att lyssna mer på den. Var nu lyhörd mot din kropp och va inte rädd för att säga nej till saker och viktigaste av allt. Försök att inte få dåligt samvete för att du har sagt nej. Det är ju trots allt bara du själv som vet vad du behöver och inte behöver. Ta hand om dig 😊

Posted by Annika Mon, October 13, 2014 15:18:59

Hej Tina! Så tråkigt att höra att du inte mår bra, men så förståndigt av dig att nu vila och ta det lugnt. Det behöver du verkligen som du har jobbat! Vi önskar dig snar bättring och nu ska du njuta av allt du har klarat av. Hälsa familjen. Annika