Genevad Nygårds blogg

Genevad Nygårds blogg

Om bloggen

Vi köpte Genevad Nygård sommaren 2013 för att med tiden bli så självförsörjande med grönsaker och kött som det går. På bloggen, Facebook och Instagram kan ni följa med på resan dit och jobbet med att få upp standarden på den nedgångna prästgården.

Kolla också in Genevad Nygårds hemsida där ni kan hålla er uppdaterade om aktuella kurser, hitta fler recept med mera.

Ljuvlig blast

ReceptPosted by Tina Melkersson Mon, August 11, 2014 13:19:31

Jag har tidigare hyllat olika sorters ogräs (i inläggen: Ogräsfrön till oss och hönsen, Svinmållan äter vi upp!, Nässelsoppa, Kirskålspesto och Stekt lax med nässelsås) – och det ligger flera recept på både mat och gödsel av ogräs på hemsidan.

Men nu är det dags att hedra blasten på flera rotsaker/ lökar som ofta glöms bort som föda. I vår gårdsbutik säljs flera av grönsakerna med blasten kvar, och det är inte bara ett tecken på att de är nyskördade – blasten går i flera fall att äta! Fast för att undvika bekämpningsmedel rekommenderar jag dock att bara äta blasten från ekologiskt odlade grönsaker som våra grönsaker är.

Den gröna blasten av både vitlök och vanlig lök kan klippas ned i sallad, i omeletten, och så vidare, fast använd inte för mycket av den medan löken står i jorden – då blasten behövs för att löken ska utvecklas bra. Blasten har en mildare smak än själva löken.

Blasten av nyskördade (ekologiska) morötter är ganska mild och har många användningsmöjligheter:

Den kan hackas ned i vanlig sallad, i potatissalladen, i/på omeletten eller stekas ihop med förslagsvis bönor, eller ensam och smaksättas med till exempel vitlök.

Också rödbetsblasten (som är släkt med mangold) går att äta, även om man inte ser den så ofta i butikerna som man ser morotsblast.

Här på Genevad Nygård äter vi den ofta hackat och stekt med vitlök och citronsaft som en ljummen sallad – och om man vill lyxa till det kan man ha i exempelvis fetaost eller annan god ost (se receptet på hemsidan). En kund i gårdsbutiken berättade att hon hade stekt den med lite vinäger och serverade den med hackade nötter och fetaost ihop med pasta – mums! Var dock uppmärksam på att rödbetsblast innehåller ganska mycket nitrater varför man inte bör ge den till barn under 1 år.

Så rata inte blasten nästa gång du köper färska grönsaker – utan ät upp den; då är du med att minska matspillet OCH du får dessutom mer mat för pengarna! Vissa påstår till och med att blasten har högre näringsvärde än exempelvis rötterna!


Men kom ihåg att om du inte äter upp grönsakerna samma dag du köper dem, klipp då av blasten och förvara den i en plastpåse för sig så att den inte drar ur saften och kraften av grönsakerna. Smaklig måltid!  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.