Genevad Nygårds blogg

Genevad Nygårds blogg

Om bloggen

Vi köpte Genevad Nygård sommaren 2013 för att med tiden bli så självförsörjande med grönsaker och kött som det går. På bloggen, Facebook och Instagram kan ni följa med på resan dit och jobbet med att få upp standarden på den nedgångna prästgården.

Kolla också in Genevad Nygårds hemsida där ni kan hålla er uppdaterade om aktuella kurser, hitta fler recept med mera.

Från stallkatt till butikskatt

Livet på NygårdPosted by Tina Melkersson Fri, August 01, 2014 10:35:02

Förra fredagen (25 juli 2014) hämtade jag 2 stycken underbart fina och urgulliga kattungar från bikurskamraterna Ulrika och Magnus.

Katterna (Flisa & Molly) är uppfödda som typiska stallkatter vilket vill säga att de och deras mamma har haft ett stall på en gård som bas hela deras liv. De har sprungit fritt ute, men aldrig varit inne i ett vanligt bostadshus och mamman har inte blivit gosat med särskild mycket heller. Men när Ulrika och Magnus hörde att jag var VÄLDIGT intresserad av att skaffa några katter för att minska trycket av möss och råttor på vår gård, erbjöd de att spara 2 honkattungar denna säsong till mig.

Fulla av förväntan körde maken och jag till Varberg för att hämta de nya invånarna till Genevad Nygård, och med oss hem fick vi de gulligaste små knyten som nu är drygt 12 veckor gamla.

Hos oss blir katterna inte stallkatter – utan butikskatter – då de kommer husera i gårdsbutiken fast de kommer såklart kunna springa fritt ute så mycket de vill.

Katterna kommer med andra ord INTE att vistas inne i vårt boningshus, men vi ska försöka få dem så tama att de kan hanteras om det behövs.

De första dagarna hölls kattungarna i hönsburen inne i gårdsbutiken (se eventuellt inlägget: Första kullen med kycklingar!) dels så att de inte skulle springa bort, utan börjar fatta att detta är deras nya hem och att det är vi som levererar maten. Dels så att vi kunde ge dem en maskkur innan de släpptes fria och därmed skulle bli svåra att få tag på här i början (på bilden syns bara en liten del av buren!).

Men än så länge verkar de trivas jättebra!

Nästa steg är nu att vänja kattungarna vid barnen (som såklart är ÖVERLYCKLIGA över katterna – den vanligtvis VÄLDIGT återhållsamma sonen gav dom till och med sin gosedjursråtta som leksak) – fast det blir nog inget problem, då katterna är både kontaktsökande och leksugna.

Dock ska vi vänja hönsen vid att det plötsligt finns 2 stycken pälsade nyfikna knyten, som också ska bo på vår gård. Katterna är vana vid frigående höns från sin första tid hos Ulrika & Magnus, men våra frigående höns är INTE vana vid att vi inte bara husar rovdjur – utan till och med utfodrar dom OCH är snälla mot dom – så det är liiite kris bland hönsen än så länge.

Men allt som allt är det en väldigt bra känsla att ha anskaffat så gulliga gnagarjagare så att vi förhoppningsvis aldrig behöver använder gifter i kampen mot gnagarna här på vår ekologiska gård! Och besökare till Genevad Nygård uppmanas att köra försiktigt OCH hålla eventuella hundar kopplade, då vi nu har både frigående höns och kattungar!  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.