Genevad Nygårds blogg

Genevad Nygårds blogg

Om bloggen

Vi köpte Genevad Nygård sommaren 2013 för att med tiden bli så självförsörjande med grönsaker och kött som det går. På bloggen, Facebook och Instagram kan ni följa med på resan dit och jobbet med att få upp standarden på den nedgångna prästgården.

Kolla också in Genevad Nygårds hemsida där ni kan hålla er uppdaterade om aktuella kurser, hitta fler recept med mera.

Svinmållan äter vi upp!

ReceptPosted by Tina Melkersson Thu, June 05, 2014 10:25:54

Det växer så det knakar just nu. Potatisarna börjar ha blomställningar så jag hoppas att det finns att för skolbarnen nästa vecka!

I drivbänkarna håller bönorna och betorna på att spränga lådorna, så jag har börjat plantera ut dem på åkern så vi kan få ned tomaterna och gurkorna i lådorna.

På åkern har vi fortfarande MYCKET ogräs, så det rensas varje dag. Dock försöker jag att se det positiva i havet av ogräs: en del av det kan ätas upp! Bland oceanen av hampdån (som jag inte har någon omedelbar användning för) finns nämligen en liten andel svinmålla (Chenopodium album) som faktiskt har ätits av människor och djur sedan urminnes tider.

Svinmållan är ganska mild och kan användas där du vanligtvis använder spenat. Denna vecka har vi ätit den som vanlig sallat vid 2 tillfällen (och 3 åriga dottern ÄLSKER den) och smörstekt med vitlök som tillbehör till omelett (detta var maken VÄLDIGT försjust i). Receptet på smörstekt svinmålla med vitlök finns här (nedan en bild på mållan som sallat).

Det ända ”aber” jag ser med svinmållan är att den är ganska duktig på att skapa avkommor. Den får med andra ord stora fröställningar och jag har läst mig till att fröna kan hålla i jorden i upp till 20 år!!! Dock kan fröna också ätas av båda människor och djur, men jag ska försöka skörda så mycket jag kan av mållan innan den frösätter sig. Men inget ont som inte har nått gott med sig!  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.