Genevad Nygårds blogg

Genevad Nygårds blogg

Om bloggen

Vi köpte Genevad Nygård sommaren 2013 för att med tiden bli så självförsörjande med grönsaker och kött som det går. På bloggen, Facebook och Instagram kan ni följa med på resan dit och jobbet med att få upp standarden på den nedgångna prästgården.

Kolla också in Genevad Nygårds hemsida där ni kan hålla er uppdaterade om aktuella kurser, hitta fler recept med mera.

Sticklingar av vinbär

OdlingarnaPosted by Tina Melkersson Tue, February 25, 2014 14:31:24

Efter att vi flyttade in på Genevad Nygård i augusti 2013 upptäckte jag en del ganska eftersatt vegetation, som jag verkligen uppskattar att ha ur självförsörjningssynpunkt, bland annat: äppelträd, plommon, körsbär, björnbär, smultron, krusbär, fläder samt svarta och röda vinbär.

Enligt min åsikt går det inte riktigt att ha för många bär i trädgården och 12 januari (alldeles för sent trodde jag) tog jag därför sticklingar av vinbären och satte dem i en kruka.

Dessa förvarades i ett av vara kalla vardagsrum (13-16 grader) – och även om jag är LITE orolig för att ropa ”hej” för tidigt; så verkar de faktiskt ha överlevt!!!

Och då jag har planerad att anlägga en köksträdgård/ örtagård på en stor del av gräsmattan i trädgården (enligt principen: grow food, not lawns), tänkte jag att det kunde vara trevligt att kanta denna med spaljerade svarta och röda vinbär = mums!

Jag har så smått påbörjad örtagården och det var här jag hann sätta 250 vitlöksklyftor innan frosten kom (se inlägget: Vitlöken tittar fram!). Bäddarna blir lite upphöjda, och då jag tycker om att använda det som finns till hands kantas de av tegelpannorna som blåste av ladans tak i höststormarna.

Och även om vissa uttrycker en viss oro över att jag vill ta bort gräsmattan tycker barnen mest att det ser spännande ut. Johannes sa: "Mamma det blir ju som en labyrint - kul!".

Så medan jag väntar på våren funderar jag på vad jag ska ha i gångarna…? Grus? Flis? Eller något helt annat?  • Comments(0)//blogg.genevadnygard.se/#post9