Genevad Nygårds blogg

Genevad Nygårds blogg

Om bloggen

Vi köpte Genevad Nygård sommaren 2013 för att med tiden bli så självförsörjande med grönsaker och kött som det går. På bloggen, Facebook och Instagram kan ni följa med på resan dit och jobbet med att få upp standarden på den nedgångna prästgården.

Kolla också in Genevad Nygårds hemsida där ni kan hålla er uppdaterade om aktuella kurser, hitta fler recept med mera.

Att gräva fram en damm...

Livet på NygårdPosted by Tina Melkersson Fri, February 21, 2014 13:38:26

En av de underbara sakarna med att köpa en gammal lantbruksfastighet är att man med jämna mellanrum upptäcker glömda och undangömda skatter (som jag också gjorde när jag gjorde iordning hönsens bostad; se: I väntan på hönsen ). Under hösten upptäckte jag till exempel en totalt igenvuxen damm i trädgården.

Dammen var svår att se i sommarens grönska, men här är en bild från februari:

Under barnens sportlov började vi att gräva fram den. Dammen var fylld med förmultnade löv vari den fina vintergröna (Vinca minor) hade spridit ut sig. Härutöver hade en fläder (Sambucus nigra) rotad sig.

Efter ett tungt jobb ser man nu äntligen hur stor dammen egentlig är: ungefär 2,5 x 3,5 meter och 0,5 meter djup. Men då dammens betongstomme har spruckit på flera ställen kommer jag försöka gjuta ett tunt lagar betong för att reparera den. Tanken är att våra kommande ankor kan ha den som plaskdamm och att våra blivande bin kan dricka vatten här.

Flädern jag grävde upp sparade till en kompis; så nu är det bara att hämta den, Helena! Och om någon vill ha lite vintergröna, är det bara att säga till!  • Comments(1)//blogg.genevadnygard.se/#post8