Genevad Nygårds blogg

Genevad Nygårds blogg

Om bloggen

Vi köpte Genevad Nygård sommaren 2013 för att med tiden bli så självförsörjande med grönsaker och kött som det går. På bloggen, Facebook och Instagram kan ni följa med på resan dit och jobbet med att få upp standarden på den nedgångna prästgården.

Kolla också in Genevad Nygårds hemsida där ni kan hålla er uppdaterade om aktuella kurser, hitta fler recept med mera.

Dags att ta sticklingar

SjälvförsörjningPosted by Tina Melkersson Tue, January 13, 2015 19:30:39

När jag under vintern saknar att ha händerna i jorden i odlingarna utomhus, ser jag till att föröka en del växter genom att ta sticklingar som sätts i planteringsjord.

Och när jag tar sticklingar från egna (eller en släkting/ kompis) växter sparar jag inte bara pengar, jag förskonar dessutom miljön genom att plantorna/ fröna inte har transporteras alls eller drivits upp i uppvärmda växthus. En ytterligare bonus är att jag slipper få in okänd ohyra som kan sprida sig till min övriga grönska, vilket faktiskt är ganska vanligt när man köper in plantor.

Växtförökningen är dessutom en bra och pedagogisk sysselsättning för barnen, som såhär gratis kan skapa och följa sina egna plantor.

Sticklingarna av vinbär, jag satte förra året tog sig bra (se inlägget: Sticklingar av vinbär), så jag kommer ta fler i år, som sedan ska sättas runt den blivande örtagården i trädgården. Man kan nästan inte ha för mycket bär, tycker jag.

Övriga växter som jag kommer föröka via sticklingar är bland andra rosmarin, mynta och pelargon, men det funka med många växter och jag ska testa med båda lavendeln och lagerbladen också. En stor fördel med förökning via sticklingar är att man får ett försprång jämför om man frösår växterna. Man får helt enkelt en hel planta mycket snabbare.

Ett okomplicerat ”recept” växtförökning via sticklingar finns nu på hemsidan.  • Comments(0)//blogg.genevadnygard.se/#post65