Genevad Nygårds blogg

Genevad Nygårds blogg

Om bloggen

Vi köpte Genevad Nygård sommaren 2013 för att med tiden bli så självförsörjande med grönsaker och kött som det går. På bloggen, Facebook och Instagram kan ni följa med på resan dit och jobbet med att få upp standarden på den nedgångna prästgården.

Kolla också in Genevad Nygårds hemsida där ni kan hålla er uppdaterade om aktuella kurser, hitta fler recept med mera.

Vinterförvaring av växterna

OdlingarnaPosted by Tina Melkersson Wed, January 07, 2015 19:15:33

I mellandagarna fick vi hård frost här i södra Halland:

Och även om det inte alls kan jämföras med vintertemperaturerna längre norrut var det VÄLDIGT kallt att plötsligt ha -15 grader ute och bara 14 grader inne i vår gamla prästgård!

Men innan de hårda frostnätterna såg jag till att ta in de av uteväxterna som är känsliga för så hård frost. Då de flesta skulle ha de för torrt och varmt inne i bostadshuset förvaras de istället i vårt kalla pumprum, där en frostvakt säkrar att temperaturen är på plus.

Här står nu rosmarin, vinrankor och de ramslök jag, tack vara Facebook, fick i byte mot utsäde av den vackra mjölmajsen ”Painted Mountain” (se inlägget: Världens finaste mjölmajs). Ramslöken tål visserligen frost, men i höstas hann jag inte uttänka var jag vill ha ett vackert böljande och väldoftande ramslöksfält, så jag satte löken i krukor så länge. Den verkar dock ha det underbart i pumprummet, för den gror redan, och har återupplivad mina drömmar om ett blivande böljande ramslöksfält:

Utöver de frostkänsliga växterna ställde jag också in två späda valnötsträd och en rödlönn, då dessa står i plastkrukor och (precis som ramslöken) inte skulle må bra om hela jordklumpen blev stenhård av frost. Dessa kan såklart överleva utomhus om de är planterade i jorden, och planen är att de ska sättas ute i vår – då har vi kanske egna valnötter om sisådär 15 år… Man får ibland vara ganska långsiktig som självhushållande bonde…  • Comments(0)//blogg.genevadnygard.se/#post64