Genevad Nygårds blogg

Genevad Nygårds blogg

Om bloggen

Vi köpte Genevad Nygård sommaren 2013 för att med tiden bli så självförsörjande med grönsaker och kött som det går. På bloggen, Facebook och Instagram kan ni följa med på resan dit och jobbet med att få upp standarden på den nedgångna prästgården.

Kolla också in Genevad Nygårds hemsida där ni kan hålla er uppdaterade om aktuella kurser, hitta fler recept med mera.

Grisar på gång

GrisarnaPosted by Tina Melkersson Sat, January 03, 2015 18:16:17

Drömmen om egna grisar har jag haft länge – till och med innan vi köpte vår gård år 2013. Fast inga ”vanliga” framavlade, snabbväxande stallgrisar med extra lång kotelettrad – jag har istället under lång tid spanat på gamla lantrasen: Linderödssvinet. Och som med lantrashönsen och -ankorna vi redan har (Hedemorahöns och gula ankor) tycker jag fördelarna väger upp djurens förhållandevis långsamma (läs: naturliga) köttsättning (alltså tillväxt).

Linderödsgrisarna är härdiga och bra på att leva så som grisar borde leva: i en hage året om, där de gör det de är bäst på: bökar!

Och hos oss är det precis så de ska bo! Då vi inte har maskiner att bearbeta jorden med är tanken nämligen att de ska böka upp åkern där jag ska odla. Om idén med grisarna funkar i praktiken, ska våra små blivande plogar äta upp ogräset i jorden och rensa den från eventuella rester samtidigt som de plöjer och grundgödslar den – inget mindre än genialiskt! Om det alltså funkar…

I och med att Linderödssvinet har en mer naturlig tillväxt (jämför kotelettradgrisarna) kan de delvist leva på vårt (ekologiska – mestedels egenodlade) hushållavfall, så som grisarna hölls på gårdarna förut. Och om vi inte blir för fäst vid dem kommer de bli både julskinka och flæskesteg kommande julen (alltså 2015).

Egentligt var tanken att skaffa grisarna till våren, men när jag innan jul hämtade en låda med Linderödskött från en närliggande gård, visade sig att de hade kultingar nu och inte viste när det kom fler. Och som vanligt tycker jag om att smida medan järnet är värmt (även om maken oftast tycker jag har för många järn i elden), så jag beställde 2 unga gyltor av dem.

Vi kom överens om att ordna överlämnandet av grisarna efter nyåret, så de senaste veckorna har jag spenderad all ledig tid (och därmed en stor del av juldagarna) på att göra klart för grisarna. Jag har byggd en grishydda av brädor och plåt som hittades på gården (nedan utan plåttaget):

Den har (bara för säkerhetsskull) plats för en digivande sugga – man vet ju aldrig hur det här grisägande utveckar sig ;-)

Dessutom är hyddan flyttbar, så vi kan flytta runt grisarna på åkern allteftersom de bökar klart en bit.

Åkern har jag förberedd genom att stängsla in ett mindre område (ungefär 500 m2) med 3 eltrådar. Jag slog bort gräset med lien och hamrade ner bestående stolpar längs åkerns ytterkant:

och flyttbara stolpar på åkerns mitt:

För att hålla grisarna inne i hagen sattes eltrådarna 20, 45 och 75 cm över marken. Och nu ser vi jättemycket fram emot att få hem de nya djuren till vår gård! Det ska bli jättespännande!!!

Fortsättning följer…  • Comments(2)//blogg.genevadnygard.se/#post63