Genevad Nygårds blogg

Genevad Nygårds blogg

Om bloggen

Vi köpte Genevad Nygård sommaren 2013 för att med tiden bli så självförsörjande med grönsaker och kött som det går. På bloggen, Facebook och Instagram kan ni följa med på resan dit och jobbet med att få upp standarden på den nedgångna prästgården.

Kolla också in Genevad Nygårds hemsida där ni kan hålla er uppdaterade om aktuella kurser, hitta fler recept med mera.

År 2014 i backspegeln

Livet på NygårdPosted by Tina Melkersson Wed, December 31, 2014 13:48:54

Jag har spenderad de senaste dagarna med att reflektera över det förgångna året. Och även om jag ofta känner mig frustrerad över att inte hinna med någonting (småbarnsförälder som jag är), har senaste året varit intensivt, spännande, hårt och kul!

2014 var första hela året vi bodde på vår gamla prästgård Genevad Nygård. Och mycket har hänt under året!

Största klivet mot att vara självhushållande var när jag skaffade hem de första djuren till gården: 3 Hedemorahönor och 1 -tupp i februari (se mera under kategorin: Hönsen).

Under året har hönsen gett oss jättemycket! Inte bara har vi varit nästan självförsörjande med ägg, de har dessutom skapat liv på gården. Under sommaren ruvades 2 kullar kycklingar fram, och det har varit riktigt kul att följa utvecklingen för oss allihop (inte minst barnen, på då 3 och 6). Livets mirakel kom extra nära, när en kyckling i första kullen hade problem med att komma ut ur ägget (här ägget med hålslag):

Den fick därför ruvas ut i min behå och blev sedan till en underbart fin kyckling som nu heter Kejsarinnan (då den har ruvats fram på onaturligt sätt):

Hönsen visade sig vara en stor hjälp i den naturlige skadedjursbekämpningen på vår ekologiska gård. De helt frigående hönsen spenderade mycket av sin tid med att leta upp insekter och sniglar, både i trädgården, men också med mig på åkern (här ungtuppen Franz Ferdinand och Kejsarinnan):

Och en cirkel i hönsalivet slutades, när jag i november slaktade 3 av tupparna från första kullen.

Under 2014 tillkom dessutom katter och ankor till vår gård.

Ett ytterligare stort steg mot självhushållet var att vi i 2014 fick tillgång till en del av vår åker. Snälla grannar plöjde och harvade marken, så jag kunde odla upp den under året.

Vad som står skarpast i mitt minne är när lokala skolbarnen odlade egna potatisar på min åker. På (6 åriga) sonens skola hade de pratat om potatisar, och jag insåg att de skulle kunna få testa på odlandet själva här hos oss (se mera under kategorin: Odlingarna)! Så vid 3 tillfällen kom barnen därför och satte, kupade och slutligen skördade sina potatisar.

Och utöver att det var en fröjd för mig att se barnens fina namnpinnar på min åker, så var det helt underbart att vara vittne till deras jubel, när de skördade de egna potatisarna i juni:

Men när väl ogräset började växa ordentligt tog det mycket av min tid från odlandet, så det var mycket jag inte hann med i år. Dock hade jag tillräckligt med fina grejer för att kunna sälja, både i gårdsbutiken som öppnade i juli och på olika marknader under sommaren och hösten. Vad jag inte hade insett innan jag drog igång odlandet var hur tungt ett jobb det är utan maskiner. Och i oktober drabbades jag av en liten blodpropp i armen, sannolikt på grund av överansträngning (se: När kroppen säger STOPP!).

Samtidigt har odlingarna gett oss jättefina grönsaker, som vi har levt på sedan juni, och som vi kommer att fortsätta leva på åtminstona några månader till.

Dessutom vill jag (igen) slå ett slag för naturens underbara egna skafferi. Av sig själv har naturen försett oss och djuren med bladgrönt, späckat med nyttigheter. Under året har det i flera omgånger skördats kirskål, svinmålla och brännässlor. Ja, brännässlan är faktiskt den gröda vi har skördat över längst tid på gården: från mars till november (se: Makalösa nässlor). Här skördade jag nässlor som torkades till hönsen:

Det underbara med det ätbara ”ogräset” är att naturen klarar av allting själv, förutom skördandet såklart. Det finns en del recept på hur vi har tillagat ”ogräset” hemsidan.

Allt som allt har jag lärt mig mycket under 2014 och har träffat jättemånga trevliga människor! Det har med andra ord varit ett rikt år och vi har levt länge på de egna grönsakerna.

Nyårsafton kommer att firas med en ganska anspråkslös middag bestående av stekt fisk och egna grönsaker, medan det på 12-slaget (om jag håller så länge) intas den danska klassikern kransekager (hembakade såklart – se receptet på hemsidan).

Tack till alla som stödjer och inspirerar – och riktigt gott nytt år!  • Comments(0)//blogg.genevadnygard.se/#post62