Genevad Nygårds blogg

Genevad Nygårds blogg

Om bloggen

Vi köpte Genevad Nygård sommaren 2013 för att med tiden bli så självförsörjande med grönsaker och kött som det går. På bloggen, Facebook och Instagram kan ni följa med på resan dit och jobbet med att få upp standarden på den nedgångna prästgården.

Kolla också in Genevad Nygårds hemsida där ni kan hålla er uppdaterade om aktuella kurser, hitta fler recept med mera.

Äntligen jul 2014

Livet på NygårdPosted by Tina Melkersson Tue, December 23, 2014 20:09:44

Det har varit mycket att stå i här i december – vilket förklarar senaste veckornas bloggtorka. Men NU är det äntligen jul, och granen är klädd:

Jag sökte egentligen efter en gran med rot, så vi kunde plantera ut den efter julen, fast jag hittade ingen, så i år det fick bli en ”vanlig”. Jag har satt granfrön i trädgården, men nästa år ska jag försöka hitta en mer miljövänlig (ekologisk) gran!

De levande ankorna som jag köpte från en bekant i helgen är både slaktade, plockade och uttagna (här en med och en utan fjädrar):

Svensk jullunch i all ära, men då jag ju är dansk är det ingen riktig jul om jag inte får antingen flæskesteg (fläskstek) eller ankstek på julafton!

Ankorna, som ska stekas i ugnen, fyller jag med sviskon och (egna) äpplen. De serveras med egna ekologiskt odlade potatisar och sås samt lite otraditionellt med stekta (egna ekologiska) morötter och rotmos av (egen ekologisk) persiljerot (mest för att jag har blivit smått beroende av detta mos senaste tiden – se receptet på hemsidan).

Myskankorna levde ett bra frigående liv på en gård en mil från oss. En nackdel med att köpa levande djur är dock att de kan ha ohyra. Efter slakten har jag fått inget mindre än 15 väldigt kliande (lopp?)bett. Vi vet visserligen inte vem som har bitit mig, men betten kom efter att jag tog på mig tröjan jag hade på när jag slaktade… (här min höger arm):

Inte desto mindre känns det väldigt bra att veta att djuren har haft ett bra liv, och att döden blev snabb.

Flera omgångar av pepparkakor har bakats under december, inklusive pepparkakshuset med genomskinliga färgade fönster gjort av krossade fruktkarameller:

Målet var egentligen att göra en pepparkaksversion av Genevad Nygård, fast det får bli nästa år istället.

I gengäld har vi lagat julgodis på hemgjord marsipan (se receptet på marsipan på hemsidan) – väldigt populärt hos barnen på 4, respektive 7 år!

Så nu ser vi fram emot att få fira en trevlig jul ihop med makens föräldrar!

Riktig god jul till er alla!  • Comments(1)//blogg.genevadnygard.se/#post61