Genevad Nygårds blogg

Genevad Nygårds blogg

Om bloggen

Vi köpte Genevad Nygård sommaren 2013 för att med tiden bli så självförsörjande med grönsaker och kött som det går. På bloggen, Facebook och Instagram kan ni följa med på resan dit och jobbet med att få upp standarden på den nedgångna prästgården.

Kolla också in Genevad Nygårds hemsida där ni kan hålla er uppdaterade om aktuella kurser, hitta fler recept med mera.

Mellan vitlök och storm

Livet på NygårdPosted by Tina Melkersson Sun, December 14, 2014 10:46:08

Senaste veckorna har stått i förkylningens tecken, samtidig som jag har jobbat på att göra klart jordkällaren i form av en gödselränna i gamla grisstallet (se inlägget: Vinterförvaring av rotfrukterna) samt att skörda så mycket som möjligt innan tjälen går i jorden här i södra Sverige (se inlägget: Rödbetsblastsallad och persiljepesto i december).

Det känns därför inte alls dags att redan börja fundera på nästa års skörd nu, mitt i december. Och även om många människor höstsår lite allt möjligt känner jag mig allvarligt talat inte riktigt klar med 2014 än. Men faktum är, att om vi vill kunna äta egen vitlök nästa är det hög dags att få den i jorden nu. Och i jorden kom en del av den, fast en storm kom emellan också…

Förra hösten hade jag inte tillgång till vår åker än (den var utarranderat till årsskiftet), så då sattes vitlöken i trädgården (se inlägget: Vitlöken tittar fram), men i år var det åkern som gällde!

Och i år blir det 2 olika sorter. 5 vitlökar av sorten Thermidrome införskaffade nämligen från John Taylor (tv-personlighet och trädgårdsmästare vid Malmö Slottsträdgård). Efter försiktigt att ha delats blev dessa 5 vitlökar till allt som allt 63 klyftor, som (om allt går väl) blir till 63 underbara hela vitlökar nästa år.

Dessa sattes i början på veckan 6 cm djupt och med 15 cm mellan klyftorna på (den väldigt ogräsdrabbade) åkern:

Tanken var att i år dessutom köpa på mig (riktigt) kontrollerat och virustestat utsäde, fast jag hittade inte ekologisk utsädesvitlök någonstans…???? Och när då plötsligt almanackan fick mig att inse att vi var i slutet på november blev paniklösningen samma som sista år: maken köpte 15 ekologiska vitlökar åt mig i snabbköpet.

Fördelen är såklart att de faktiskt är ekologiska, men stora nackdelen är att de är från Spanien, och därför sannolikt trivs mycket bättre i ett varmare klimat. Men jag ska se till att gödsla den bättre än vitlöken jag hade i trädgården – och får då kanske se till att köpa ”riktigt” utsäde nästa år.

De spanska klyftorna hann jag inte sätta, då det plötsligt varnades för inkommande storm över landet. Det var därför viktigare att försöka stormsäkra gården lite och förbereda oss själva för stormen. Detta gjordes genom att se till att alla portar var väl stängda, jag tömde gödselbrunnen för vatten så den inte skulle rinna över och vi tog ner uppbindningarna för tomaterna (som ändå hade slocknat). Inne tappade vi upp både dricksvatten och spolvatten till toaletten (vattenpumpen går på el) samt letade upp sterinljus och ficklampor i fall strömmen skulle gå. Dessutom såg vi till att mobiltelefonerna var fulladdade och tog in brädor att spika för fönsterna om de skulle gå sönder.

Under fredagkvällen tilltog blåsten, och stormen var som värst hos oss mellan klockan 23 på kvällen och 01 på natten. Men som tur var skonade denna storm oss jämför stormen Simone för drygt 1 år sedan, där taket blåste av både bostadshuset och på flera ställen av ekonomibyggnaderna.

Så nu kan jag fokusera på resten av vitlöken som ska i jorden – helst denna kommande veckan! Och gärna 260 klyftor allt som allt. Mmmm det ska bli gott med egna vitlökar igen nästa år!  • Comments(2)//blogg.genevadnygard.se/#post60