Genevad Nygårds blogg

Genevad Nygårds blogg

Om bloggen

Vi köpte Genevad Nygård sommaren 2013 för att med tiden bli så självförsörjande med grönsaker och kött som det går. På bloggen, Facebook och Instagram kan ni följa med på resan dit och jobbet med att få upp standarden på den nedgångna prästgården.

Kolla också in Genevad Nygårds hemsida där ni kan hålla er uppdaterade om aktuella kurser, hitta fler recept med mera.

Rödbetsblastsallad och persiljepesto i december

SjälvförsörjningPosted by Tina Melkersson Tue, December 02, 2014 08:34:09

Då prognosen hotar med flera frostnätter nu i veckan här i södra Halland skördade jag de sista rödbetorna på åkern förra veckan.

För som jag skrev i inlägget Vinterförvaring av rotfrukterna är rödbetan känsligare för frost än exempelvis morötter, palsternacka, persiljerot och jordärtskockan.

Blasten på rödbetorna var förvånansvärd fin fortfarande, så jag såg såklart till att ta tillvara på den också. En del av blasten stektes och blev en ljummen sallad med fetaost, som serverades till kvällsmaten (se receptet på stekt rödbetsblasthemsidan) – underbart gott!

Men det mesta av blasten kommer att förvällas i kokande, saltat vatten i någon minut, varefter den snabbt kyls ned i kallt vatten och frysas in.

För någon månad sedan förvällde jag de sista purpurbönorna också.

Förvällningen ska förhindra att enzymerna i råvarorna ändrar smaken och skapar missfärgningar i grönsakerna. De håller med andra ord bättre.

Underbart att ha både bönor och rödbetsblast i frysen till vintern. Rödbetsblasten använder jag där man annars har spenat eller mangold (rödbetan är släkt med mangold) – exempelvis i omeletten, i pastasåsen och så vidare. Men det är viktigt att komma ihåg att rödbetsblasten innehåller nitrater varför den inte ska ges till barn under 1 år.

I går skördade jag dessutom jordärtskockor, morötter (både gula och orangea), palsternacka och MYCKET persiljerot.

Jordärtskockorna förvaras i lådor i jord:

De andra rotfrukterna förvaras än så länge i plastpåsar (så rena som möjligt), då de har krav på hög luftfuktighet. Skälet till den höga skörden av persiljeroten är inte bara den väldigt goda roten, utan dessutom den fina blasten, som ju är en slätbladig persilja. Persiljeroten är mildare i sin smak än palsternacka – lite mer örtig. Och det är bara en bonus att man får fin persiljeblast på köpet. Så med denna fina rot får man verkligen 2 i 1!!!

Jag sköljde blasten grundligt och frös in det mesta, fast jag såg såklart till att göra en underbart god pesto på den också – MUMS! Peston gjordes på samma recept som Kirskålspeston på hemsidan, fast med persilja istället för kirskål. Vilken lyx att kunna äta nyskördat rödbetsblast OCH hemgjort pesto på nyskördat persilja i början på december!!!  • Comments(0)//blogg.genevadnygard.se/#post59