Genevad Nygårds blogg

Genevad Nygårds blogg

Om bloggen

Vi köpte Genevad Nygård sommaren 2013 för att med tiden bli så självförsörjande med grönsaker och kött som det går. På bloggen, Facebook och Instagram kan ni följa med på resan dit och jobbet med att få upp standarden på den nedgångna prästgården.

Kolla också in Genevad Nygårds hemsida där ni kan hålla er uppdaterade om aktuella kurser, hitta fler recept med mera.

Vinterförvaring av rotfrukterna

SjälvförsörjningPosted by Tina Melkersson Tue, November 25, 2014 09:35:03

Eftersom det inte finns någon jordkällare här på Genevad Nygård har jag varit tvungen att tänka ut en annan lösning för vinterförvaring av de egenodlade rotfrukterna.

Jag övervägde att köpa en gjuten jordkällare och därmed få en ”riktig”, men bestämde att istället försöka använda mig av det som finns på gården redan. Och efter att ha tömt och rensat en gödselränna i gamla grisstallet för gammal gödsel (se inlägget: Ny och gammal gödsel) insåg jag rännans potential som förvaringsutrymme.

Gödselrännorna är murade och 85 cm djupa (varav minst 50 er under marknivå) varför jag hoppas de är frostfria på vintern.

Först skulle rännans armerade betong (tunga!) galler avlägsnas. För att hålla på plusgraderna i rännan snickrade jag sedan ihop ett isolerat tak till den (som då blev en del av golvet i stallet) bestående av träbrädor med 8 cm halm emellan:

I rännan gör jag 4 isolerade luckor så att jag kan hoppa ned i rännan och få upp rotfrukterna:

Första del är nu klar och de första rotfrukterna förvaras nu där i trälådor som också fanns på gården, när vi köpte den. Jag har koll temperaturen i de olika delarna av rännan med en ute-/ innetermometer som visar värmegraden i både rännan och stallet:

I rännorna förvarar jag inte bara grönsaker vi och djuren ska äta under vintern och våren, jag förvarar dessutom de gröna (och därmed oätliga) potatisar jag kommer använda som utsäde nästa år (se inlägget: Att skörda eget utsäde).

Men de olika grönsakerna (potatis, jordärtskockor, haverrot, morötter, palsternacka, persiljerot och rödbetor) har olika krav på sin långtidsförvaring:

Potatisen är frostkänslig varför den ska skördas innan de hårda frostnätterna kickar in. Potatisen trivs bra vid en temperatur på runt 4 grader i en luftigt och lagom fuktigt miljö, och för att minska risken för mögelangrepp har torkats luftigt i minst 1 vecka innan den kom ner i trälådorna i rännan. Det fick plats med 2 trälådor på varandra i rännorna:

Jordärtskockorna och haverrötterna är frosthärdiga och kan därför skördas ända fram till tjälen går i jorden. Resten kan skördas på våren, innan de börjar gro. Jordärtskockorna är mer känsliga för uttorkning än potatisen, varför jag i år testar att förvara dem i rännan i plastkrukor/-hinkar med jord.

De övriga rotfrukterna (morötter, palsternacka, persiljerot och rödbetor) tål alla frost, fast av dem är rödbetorna mest känsliga varför de ska skördas först. Dessa rotfrukter trivs bäst vid förvaring i hög luftfuktighet och en låg temperatur på runt 0-1 grader. Jag testar två olika förvaringsmetoder för att se vilken som bäst bevarar spänstigheten i dem dock utan att de möglar: Vissa packas i plastpåsar medan andra packas i sand i hinkar.

Så istället för jordkällare vinterförvarar vi alltså nu rotfrukterna i de förre detta gödselrännorna. Det ska bli spännande att se om rännorna håller temperaturen på plus hela vintern och en lagom luftfuktighet samt hur länge vi kan leva på de underbara egna, ekologiskt odlade grönsakerna!  • Comments(2)//blogg.genevadnygard.se/#post58