Genevad Nygårds blogg

Genevad Nygårds blogg

Om bloggen

Vi köpte Genevad Nygård sommaren 2013 för att med tiden bli så självförsörjande med grönsaker och kött som det går. På bloggen, Facebook och Instagram kan ni följa med på resan dit och jobbet med att få upp standarden på den nedgångna prästgården.

Kolla också in Genevad Nygårds hemsida där ni kan hålla er uppdaterade om aktuella kurser, hitta fler recept med mera.

Fågelinfluensan hotar

HönsenPosted by Tina Melkersson Fri, November 21, 2014 10:13:08

Eftersom fall av fågelinfluensa (H5N8) har påträffats i Holland, Storbritannien och Tyskland höjde Jordbruksverket tisdag skyddsnivån för de svenska fjäderfäbesättningarna, och kräver att ALLA fjäderfä ska hållas inomhus eller inhägnade. Även mina, annars HELT frigående, Hedemorahöns och de gula ankorna.

Och även om det inte känns kul alls var det inget problem att stänga in ankorna, då deras nattboning redan är en helt stängd bur med badkar och allt (se inlägget: Ankornas ankomst).

För att de dock inte ska få det för mörkt i ladan är porten öppen hela dagen.

Fast med hönsen kändes det värre, då deras hönshus var ganska mörkt efter en rovfågel gick igenom ena fönstret och det därför fanns en bräda fram för detta fönster (se inlägget: Första rovdjursattacken).

För att ge dem mer ljus försökte jag därför att byta ut det trasiga fönstret med ett annat fönster i ladan – fast fönsterna gick såklart inte alls att bara byta ut sådär. De passade nämligen bara där de satt från början och gick inte att stänga på sina nya platser alls.

Jag fick därför sätta tillbaka fönsterna på sina platser och hitta en annan lösning.

Jag bestämde att istället göra en läm till öppningen i gallerdörren (se inlägget: Gallerdörr till hönsens hus) som gör att inga fåglar kan ta sig in och hönsen inte kan ta sig ut.

På så sätt kan jag ha porten till hönshuset öppen hela dagarna, fast ha stängd gallerdörren, och därmed ge hönsen ljus hela dagarna.

Det känns verkligen inte kul alls att stänga in djuren! Men för att hönsen inte ska ha för tråkigt hela dagarna inomhus ger jag dem halva äpplen, hela majskolvar samt torkade nässlor och svinmålla som de kan sysselsätta sig med under instängningstiden. Samtidigt håller vi alla tummar för att inga svenska besättningar drabbas och att Jordbruksverket kan sänka skyddsnivån snart så hönsen och ankorna kan komma ut i friheten och jag igen kan ha sällskap av mina underbara, sociala insekt- och snigelätare! Här en bild på några av årets unghöns med mig ute på åkern för några veckor sedan:  • Comments(1)//blogg.genevadnygard.se/#post57