Genevad Nygårds blogg

Genevad Nygårds blogg

Om bloggen

Vi köpte Genevad Nygård sommaren 2013 för att med tiden bli så självförsörjande med grönsaker och kött som det går. På bloggen, Facebook och Instagram kan ni följa med på resan dit och jobbet med att få upp standarden på den nedgångna prästgården.

Kolla också in Genevad Nygårds hemsida där ni kan hålla er uppdaterade om aktuella kurser, hitta fler recept med mera.

Underbara äpplen

Livet på NygårdPosted by Tina Melkersson Thu, November 13, 2014 09:03:53

Nu i veckan skördade jag och barnen de sista höstäpplena från trädgården.

När vi flyttade till Genevad Nygård för lite drygt 1 år sedan fanns det redan 3 gamla, och ganska medtagna äppelträd. 2 av dessa är typiska sommaräpplen som mognar i augusti, medan det sista alltså är ett höstäpple. Första sommaren och hösten vi var på Nygård hann vi inte skörda sommaräpplena på grund av flytten till gården samtidigt som att vi blev totalt överrumplade av stormen Simone som gick in över Halland 27-28 oktober 2013. Simone ruskade inte bara av alla äpplena av höstträdet, hon rev dessutom av delar av taken på alla våra byggnader.

När det började regna in i våra hus var det därför inte de förlorade äpplena vi grät över den hösten…

I år var det inte flytten som hindrade oss från att skörda sommaräpplena. Däremot försvann högsommaren med alla marknader som slet i mig för att jag skulle sälja våra fina grönsaker där. Nästan varje dag tänkte jag, att jag borde börja plocka de fina sommaräpplen, fast plötsligt en dag i slutet på augusti låg de på marken. För att inte alla skulle gå förlorade samlade ihop jag de finaste och fryste in dem:

Om inte annat kan de ges till hönsen eller de grisar jag hoppas på att skaffa till våren.

Men i år har inga stormar härjat än, så vi har över flera omgångar kunna skörda de fina och talrika höstäpplena. Dessa förvaras i det kallaste, samt frost- och mössfria utrymmet i bostadshuset: bastun:

För att få äpplena att hålla så länge som möjligt ser vi till att de har kvar stjälken och att de förvaras svalt. Hanteringen av äpplena har dessutom varit väldigt varsam då minsta stöden försämrar hållbarheten. De ligger luftigt och jag kollar till dem ofta och sorterar de bort som börjar bli dåliga så mögelsvamparna inte förs över till andra äpplen.

Vi har redan ätit äpplekaka flera gånger och jag har börjat göra viltjäst av äpplen också. Dessutom testade jag att göra torkade äppelringar (se recept på både jäst och äppelringar på hemsidan), med och utan kanel – naturens eget godis: underbart gott!!!

Nästa år är målet att hinna skörda från alla gårdens gamla äppelträd – medan jag samtidigt skötar om de 3 unga äppelträd jag ympade under trädgårdsmästarutbildningen på Gunnebo Slott och som nu har planterat på olika platser i trädgården. Så förhoppningsvis har vi alltså snart 6 bärande äppelträd - det ska bli kul med flera olika äppelsorter på vår gård!  • Comments(0)//blogg.genevadnygard.se/#post55