Genevad Nygårds blogg

Genevad Nygårds blogg

Om bloggen

Vi köpte Genevad Nygård sommaren 2013 för att med tiden bli så självförsörjande med grönsaker och kött som det går. På bloggen, Facebook och Instagram kan ni följa med på resan dit och jobbet med att få upp standarden på den nedgångna prästgården.

Kolla också in Genevad Nygårds hemsida där ni kan hålla er uppdaterade om aktuella kurser, hitta fler recept med mera.

Att mala eget mjöl

SjälvförsörjningPosted by Tina Melkersson Sun, November 09, 2014 15:26:37

En dröm för mig har länge varit att bli självförsörjande med glutenfritt mjöl, och genom att få hem min nya bordskvarn har jag kommit steget närmare.

Kvarnen är en kombinerad mjölkvarn och flingpress – en självhushållares dröm – så nu ska jag kunna båda mala mjöl och pressa flingor. En positiv bieffekt av nymalt mjöl är att mjölet har kvar alla fleromättade fettsyror och vitaminer – det blir därmed mer hälsosamt att äta bröd gjort av färskmalen säd. Och jag senaste veckan har jag använd den för att göra majsmjöl för 4 av de bröden jag bakar åt oss: Danskt rågbröd, Frukostfrallor, ett Levainbröd gjort på hemgjort jäst samt frallor för soppa.

Majskorna från den underbart vackra ”Painted Mountain” (se inlägget: Världens finaste mjölmajs) ger ett jättefint och lätt rosafärgat mjöl!

Mjölet ger bröden en lila ton (frallorna på bilden nedan brukar vara helgula):

Barnen var lite skeptiska till bröden till en början – fast de smakade bättre än vanligt, så sonen åt hur många frallor som helst. Själv tyckte jag att bröden smakade färskare och med fler nyanser än när man bakar med vanlig (gammal) mjöl – och jag har redan börjat fantisera om vilka fler naturligt glutenfria sädesslag jag ska odla på min åker. Jag måste absolut testa nakenhavre nästa år!  • Comments(0)//blogg.genevadnygard.se/#post54