Genevad Nygårds blogg

Genevad Nygårds blogg

Om bloggen

Vi köpte Genevad Nygård sommaren 2013 för att med tiden bli så självförsörjande med grönsaker och kött som det går. På bloggen, Facebook och Instagram kan ni följa med på resan dit och jobbet med att få upp standarden på den nedgångna prästgården.

Kolla också in Genevad Nygårds hemsida där ni kan hålla er uppdaterade om aktuella kurser, hitta fler recept med mera.

Att skörda eget utsäde

SjälvförsörjningPosted by Tina Melkersson Fri, October 24, 2014 19:43:13

Ännu ett lugnt och rehabiliterande pill-arbete (se inlägget: Världens finaste mjölmajs) efter blodproppen (se inlägget: När kroppen säger STOPP!) har varit att skörda en massa frön att ha till utsäde nästa år.

Genom att bli (delvist) självförsörjande med vårt eget utsäde, sparar vi inte bara pengar, vi vet dessutom exakt hur grönsakerna har odlats, vi får inte in okända sjukdomar i odlingarna och fram för allt är vi 100 procent säkra på att fröna inte är betade. Ibland betas fröna nämligen med gifter för att undvika att de ska mögla i jorden när de planteras. Men behandlingen (gifterna) är VÄLDIGT dålig för både fåglar och insekter. Jag såg exempelvis en film om hur många bin dricker daggen som samlas på de späda majsplantorna och därmed blir förgiftade om majsfröna är betade – INTE bra!!! Så när jag köper frön ser jag alltid till att köpa obetade!

När man tar frön till eget utsäde kan det vara bra att ha koll på moderplantans genetik. Detta låter mer krångligt än det är, och handlar mest om att det är bäst att ta frön från plantor som inte är hybrider. Inom växtvärlden kallar man dessa för F1-hybrider. Hybriderna tas fram för att få väldigt specifika egenskaper – fast om man sedan sår frön från dessa (exempelvis en köpt tomat från supermarknaden), kommer man aldrig få samma frukt/ grönsak som man tog fröna från.

Vissa fröfirmor är väldigt bra på att skriva om fröna är hybrider och om det står ett F1 på fröpåsen då är det en hybrid. När man väljer frön som inte är hybrider, kan man sedan samla egna frön från grönsakerna man har odlat och veta exakt vad man får nästa år också.

Dessutom ska man tänka på att ta frön från mogna och friska grönsaker. Då har fröna utvecklats bra och man för inte över sjukdomar till kommande plantor.

De flesta av fröna skördas enkelt, torkas och förvaras sedan mörkt, torrt och svalt till nästa vår.

Denna enorma sommarsquash (Cocozelle) på drygt 3,6 kg.:

gav exempelvis mer än 200 väldigt fina frön:

Utöver squashen har jag än så länge skördat paprikafrön (Ferenc Tender), chili (flera sorter), majs (Painted Mountain), en annan sommarsquash (Tondo chiaro di Nizza), Nakenfröpumpa (Retzer Gold), solros (Tiger Eye), buskkrasse (Kaleidoscope) och massor av ringblomma. Jag har också låtit några rödbetor, palsternacka och salladshuvuden gå i blom, så nu inväntar jag att fröna från dessa blir klara för skörd.

Dessutom är en rad tomatfrön på gång, fast i år testar jag ett annorlunda sätt att skörda fröna på. Tomatfröna har ju en liten hinna runt fröet som kan verka grohämmande. Därför har jag i år skördat fröna ned i märkta glasburkar som fyllds med vatten:

Efter ungefär 5 dagar har hinnan runt fröna löst upp sig och det har bildats ett lager med mögel i översta skiktet. Detta lager kan nu slängas, fröna sköljas och läggas sedan på tork. När de har torkats förvaras de som mina andra frön: mörkt, torrt och svalt i papperspåsar med årtal och sortnamn på.

Slutligen kommer jag spara alla gröna potatisar som inte går att äta, men som fungerar utmärkt som utsädespotatisar. Också jordärtskocka ska sparas så jag kan sätta fler nästa år.

Liiite konstigt är det dock hur man såhär på hösten – efter en VÄLDIGT lång och intensiv säsong – nästan längtar efter våren, så man kan börja så igen…  • Comments(1)//blogg.genevadnygard.se/#post51