Genevad Nygårds blogg

Genevad Nygårds blogg

Om bloggen

Vi köpte Genevad Nygård sommaren 2013 för att med tiden bli så självförsörjande med grönsaker och kött som det går. På bloggen, Facebook och Instagram kan ni följa med på resan dit och jobbet med att få upp standarden på den nedgångna prästgården.

Kolla också in Genevad Nygårds hemsida där ni kan hålla er uppdaterade om aktuella kurser, hitta fler recept med mera.

När kroppen säger STOPP!

Livet på NygårdPosted by Tina Melkersson Mon, October 13, 2014 14:59:05

Eftersom jag inte har haft semester sedan jag i juli 2013 hade 2 veckor ledigt från trädgårdsmästarutbildningen på Gunnebo Slott OCH det dessutom har varit ett ganska hektiskt första odlingsår, har jag länge varit ganska trött. Och då jag de senaste 3 veckorna har haft en tilltagande strålande smärta från vänster armhåla och ned till armbågen tog jag mig äntligen tid att gå till läkaren i onsdags (8 oktober), när smärtan började bli outhärdlig.

Själv trodde jag det var överansträngning, fast både läkaren och jag blev ganska förvånade när han konstaterade att det var en liten blodpropp i armen. Jag är inte direkt i riskgruppen för proppar i och med jag lever sunt, ”bara” är 40 år, normalviktig, har ett (väldigt) fysiskt arbete, inte tar mediciner eller p-piller och inte röker.

Proppen är visserligen väldigt liten och därför inte farlig, men jag hålls ändå på blodförtunnande sprutar närmsta månaden:

Utöver att vara tvungen att spruta mig själv varje dag har den lilla proppen satt igång en del tanker hos mig. Det verkar vara dags att lyssna lite på kroppen och ta hand om den! Och när jag satte mig ned och började ta det lugnt, kände jag hur trött jag verkligen var: kroppen sa ”STOPP!!!”

Då jag dessutom har så ont i propp-armen att jag inte kan gräva upp rotsaker från åkern, valde jag stänga gårdsbutiken för säsongen. En jättetråkig känsla, fast eftersom jag inte vet när jag kan börja skörda ordentligt igen verkar det som det ända riktiga att göra. Och då jag ju alltid säljer nyskördade grönsaker, har jag faktiskt inget liggande att sälja.

Men när jag väl hade tagit beslutet andades jag ut och lät kroppen vila för första gången på riktigt länge. Och även om jag kanske inte hinner ta vara på alla mina grönsaker och bär i år, försöker jag att njuta av att jag hösten på landet istället. De nyligt införskaffade, numera frigående ankorna vågar sig alltmer runt på vår gård (se eventuellt inlägget: Ankornas ankomst):

Löven skiftar i fina färger just nu:

Och jättefina de 8 veckor gamla frigående Hedemora-kycklingarna från senaste kullen ser numera nästan ut som riktiga höns (se eventuellt inlägget: Andra omgången kycklingar 2014):

De närmsta veckorna kommer jag i den mån jag orkar ägna mig åt att bygga vinterförvaring för grönsakerna samt förvälla och lägga in av dem till oss själva. Så förhoppningsvis kan vi njuta av våra underbara ekologiskt odlade grönsaker ett tag till.

Och som avrundning vill jag be alla därute att lyssna på sina kroppar även om det den försöker säga verkar osannolikt – jag hade aldrig i min vildaste fantasi föreställd mig att jag i en ålder av 40 skulle få en propp – även om den är liten!!!  • Comments(4)//blogg.genevadnygard.se/#post48