Genevad Nygårds blogg

Genevad Nygårds blogg

Om bloggen

Vi köpte Genevad Nygård sommaren 2013 för att med tiden bli så självförsörjande med grönsaker och kött som det går. På bloggen, Facebook och Instagram kan ni följa med på resan dit och jobbet med att få upp standarden på den nedgångna prästgården.

Kolla också in Genevad Nygårds hemsida där ni kan hålla er uppdaterade om aktuella kurser, hitta fler recept med mera.

Andra omgången kycklingar 2014

HönsenPosted by Tina Melkersson Mon, August 18, 2014 08:50:54

Dotterns fina fläckiga Hedemorahöna (Joline – uppkallad efter bästa dagiskompisen på gamla dagiset) valde att lägga sig och ruva på 11 ägg för 3 veckor sedan. Och av våra 3 vuxna hönor var hon inte den jag hade chansat på skulle börja ruva, då hon tills hon blev sur var VÄLDIGT kuvad och trofast följde tuppens minsta steg. Här en bild på henne i redet:

Men sur blev hon – och här pratar vi verkligen sur – när hon då och då lämnade redet för att äta lite, burrade hon upp sig som en liten boll och med små hetsiga ljud jagade hon bort ALLT som råkade finnas i vägen. Och kycklingarna från första kullen i april (läs eventuellt inlägget: Första kullen med kycklingar!) har väldigt stor respekt för henne. Här myser de nu 4 månader gamla kycklingarna under boken i trädgården:

Men vägen fram till kycklingarna var lite krokig. Joline låg nämligen på ett rede på en hylla 60 cm över marken. Och oroliga bonden (alltså jag) fick för mig att jag efter 2 veckors ruvning skulle sätta upp en bräda framför hyllan så att kycklingarna inte så lätt skulle ramla över kanten och inte kunna ta sig tillbaka inunder mammans värma kropp – vilket skulle kunna innebära döden för en liten nykläckt kyckling.

Så när Joline hade lämnat redet för att äta satte jag upp den smala brädan. Men brädan förvirrade Joline, som istället la sig på ett helt annat rede. Brädan fick därför såklart tas bort igen och jag fick flera gånger visa tillbaka den väldigt sura och hackande hönan till hennes ägg. Ibland ska vi människor helt enkelt inte lägga oss i så mycket!

Ungefär halvvägs genom ruvningen lyste jag dessutom äggen med en ficklampa och såg att 4 av dem inte hade utvecklats. Dessa togs bort så att de inte skulle ruttna och spricka, och kvar var alltså 7 ägg.

Och av äggen kläcktes 7 underbara duniga kycklingar fram: 1 ljusgul, en värmare gul med svarta fläcker, en orange med svarta fläcker, 3 gråa och 1 brun.

Denna gång slapp jag med andra ord att gå runt med ägg i behån :-) (se inlägget: Första kullen med kycklingar!). Och medan Joline låg på de kläckande äggen satte jag försiktigt och tyst upp brädan framför hyllan. Här har hon och kycklingarna nu en egen liten privat vrå, där de får mat och vatten. Samtidigt ramlar inte kycklingarna över kanten, men Joline kan ta sig ner om hon vill.

Och jag måste erkänna att jag är en MYCKET stolt hönsägare, där 2 av mina 3 fina vuxna Hedemorahönor nu har ruvat fram kycklingar. Enligt statistik från genbanken har rasen en genomsnittlig ruvbenägenhet på 31 % – medan den alltså i min flock än så länge är på 66 % (= 2 av 3 hönor). De 4 individer jag hämtade i februari (se inlägget: Hönsens ankomst) har nu blivit till 22 individer, och jag väljer att tolka det som att hönsen mår så bra här på Genevad Nygård att de gärna utökar flocken – det är jättekul att vara bonde!  • Comments(2)//blogg.genevadnygard.se/#post45