Genevad Nygårds blogg

Genevad Nygårds blogg

Om bloggen

Vi köpte Genevad Nygård sommaren 2013 för att med tiden bli så självförsörjande med grönsaker och kött som det går. På bloggen, Facebook och Instagram kan ni följa med på resan dit och jobbet med att få upp standarden på den nedgångna prästgården.

Kolla också in Genevad Nygårds hemsida där ni kan hålla er uppdaterade om aktuella kurser, hitta fler recept med mera.

Ogräsfrön till oss och hönsen

SjälvförsörjningPosted by Tina Melkersson Sun, July 27, 2014 14:00:26

I juni skördade jag nässlor som vintergrönt till hönsen (se eventuellt inlägget: Första skörden av vintergrönt till hönsen i hus) – fast nu är det dags att börja skörda olika växters näringsrika frön också.

I ett tidigare inlägg lovsjöng jag svinmållan (Chenopodium album) som vi har ätit hela sommarn som sallad och stekt upp som spenat (se inlägget: Svinmållan äter vi upp!). Och utöver bladen kan de protein- och vitaminrika fröna användas som foder till båda oss och djuren. Även om vi har skördat flitigt av detta ”ogräset” på åkern finns det en del kvar som nu står med fina fröställningar:

För att torka fröna klippte jag av mållan och ställde den uppochned i papperspåsar:

Dessa förvaras på vår mörka och varma vind (som nässlorna jag skördade tidigare). Några gångar i veckan går jag dit och skakar lite försiktigt om växterna så fröna ramlar av ned i påsen.

Det är också dags hos oss att börja skörda grobladets (Plantago major) långa fröställningar. Dessa kan också ges till hönsen, fast jag tror jag ska testa att använda lite som psyllium (det är nämligen av frön från grobladssläktet man skapar denna produkt) – vilket jag använder mycket i min bakning då jag inte tål gluten.

Här klippte jag bara av fröstänglarna och förvarar dem i en papperspåse på vinden ihop med mållan.

Också nässlorna (Urtica dioica) - som har används flittigt under säsongen till både mat till oss och till nässelvatten (se recept på hemsidan) - börjar tyngas ned av sina nyttiga fröställningar, varför jag såklart såg till att skörda nässlor på samma sätt som mållan.

När fröna har torkats helt kommer jag förvara dem tort och svalt så att de har kvar så mycket av sina vitaminer och mineraler som möjligt tills de ska användas i vinter. Stora frågan då blir hur mycket som blir över till hönsen när jag väl har börjat använda de olika fröna när jag bakar mina glutenfria bröd eller rostar dem och har dem i müslin… – fast lite får jag se till att de får – de behöver ju också få i sig godheterna från högsommarn!  • Comments(1)//blogg.genevadnygard.se/#post42