Genevad Nygårds blogg

Genevad Nygårds blogg

Om bloggen

Vi köpte Genevad Nygård sommaren 2013 för att med tiden bli så självförsörjande med grönsaker och kött som det går. På bloggen, Facebook och Instagram kan ni följa med på resan dit och jobbet med att få upp standarden på den nedgångna prästgården.

Kolla också in Genevad Nygårds hemsida där ni kan hålla er uppdaterade om aktuella kurser, hitta fler recept med mera.

Första skörden av hönsens vintergrönt i hus

HönsenPosted by Tina Melkersson Thu, June 26, 2014 13:36:00

Mitt i sommarn ligger vinterns brist på grönska låååångt bort, fast det gäller att börja skörda för vintern redan nu när växterna fortfarande är fulla av alla vitaminer och mineraler.

Vi har börjat fylla frysen med saker för oss själva exempelvis svinmålla (recept på Smörstekt svinmålla med vitlök finns på hemsidan) och brännässla (se recept på Nässelsoppa och Nässelsås på hemsidan).

Men det är också dags att tänka på hönsen. Enligt min hönsbibel (Höns, Ankor och Gäss av Ronny Olsson) ifrågasatts i en gammal hönsbok om hönsen överhuvudtaget klarar sig utan torkade nässlor på vintern.

Jag slog därför av de stora nässlorna under ett av de gamla äppelträden i trädgården med min lie:

Nässlorna snörde jag ihop i 24 mindre knippen:

Innan jag hade funderat klart på var jag skulle torka dem, hittade jag en självklar plats på vinden av vårt nästan 150 år gamla prästgård. Här fanns nämligen redan spikar på rad som bara väntade på att bli mitt nya torkställe. På vinden kommer nässlorna torka snabbt i värmen under taket utan samtidigt att förlora lika många vitaminer och mineraler som om de torkats i solen (ha överseende med vår stökiga vind!!!):

Utöver att ha vitamin- och mineralrika nässlor till hönsen på vintern kan vi dessutom använda de torkade nässlorna i te, bröd och maträtter – mums! Och jag har redan börjat fundera på vad mer jag kan torka på vår gamla vind – det kanske blir kryddorna som står på tur härnäst? Exempelvis oreganon (längst fram på bilden) och citronmelissen (bakom oreganon) jag fick på underbara Källdalens Trädgårdar när jag praktiserade där förra året:  • Comments(2)//blogg.genevadnygard.se/#post38