Genevad Nygårds blogg

Genevad Nygårds blogg

Om bloggen

Vi köpte Genevad Nygård sommaren 2013 för att med tiden bli så självförsörjande med grönsaker och kött som det går. På bloggen, Facebook och Instagram kan ni följa med på resan dit och jobbet med att få upp standarden på den nedgångna prästgården.

Kolla också in Genevad Nygårds hemsida där ni kan hålla er uppdaterade om aktuella kurser, hitta fler recept med mera.

Midsommarrapport 2014

Livet på NygårdPosted by Tina Melkersson Thu, June 19, 2014 12:24:39

Den hektiska våren har övergått i en hektisk sommar där vi börjar se resultatet av sådderna och den övriga växtligheten på gården – så här följer en liten midsommar-läges-rapport från Genevad Nygård:

De första ekologiska färskpotatisarna är skördade och uppätna av både oss och lokala skolbarnen (se eventuellt inlägget: Skolbarnen skördar sina potatisar):

Smultronen är snart klar:

Vinbären börjar få färg:

De gula och orange morötterna ser nu ut och smakar som morötter fast de fortfarande bara är 8-10 cm långa. Våra egna barn var med och testade dem, och 3-åriga dottern var helt exalterat över att jag drog upp maten ur jorden :-)

Och de snart 5 veckor gamla kycklingarna har numera en väldigt självklar plats på vår gård samtidigt som att jag börjar undra om jag någonsin kommer ha mina odlingslådor i fred:

Av de 12 kycklingarna är dock bara 11 kvar, då en fick en stor böld vid ena ögat som inte gick bort. Vi tog hand om kycklingen i en bur i hallen i 2 dagar, men den mådde väldigt dåligt, så till slut var jag tvungen att avliva den.

De resterande 11 stycken mår dock toppen och som det ser ut nu blir 5 av dem tuppar, då dessa har mycket större kammar än de andra (och stor kam ska enligt kunniga vara ett tecken på att det blir en tupp):

Om detta stämmer blir alltså kycklingarna i första raden (vit, vit, grå, grå) – tupp, höna, höna, tupp. Vi kan max behålla 2 av tuppkycklingarna i gruppen, så det blir med andra ord några tuppkycklingar till frysen i höst och en större flock, som förhoppningsvis ger tillräckligt med ägg så att vi kan sälja av dem nästa år.

Glad midsommar från oss på Genevad Nygård!  • Comments(1)//blogg.genevadnygard.se/#post36