Genevad Nygårds blogg

Genevad Nygårds blogg

Om bloggen

Vi köpte Genevad Nygård sommaren 2013 för att med tiden bli så självförsörjande med grönsaker och kött som det går. På bloggen, Facebook och Instagram kan ni följa med på resan dit och jobbet med att få upp standarden på den nedgångna prästgården.

Kolla också in Genevad Nygårds hemsida där ni kan hålla er uppdaterade om aktuella kurser, hitta fler recept med mera.

Skolbarnen skördar sina potatisar

OdlingarnaPosted by Tina Melkersson Thu, June 12, 2014 10:57:05

Då kom dagen då lokala skolbarnen skulle skörda sina potatisar – och liiiite nervös var jag att potatisarna fortfarande var för små eller att det inte skulle finnas några mängder värd att skörda alls…

Detta var sista momentet för barnens potatisprojekt hos oss. Det började med att de fick potatisar att förgro på skolan. Sedan kom de hit i april och satte sina potatisar och de fina namnpinnarna de hade gjort (se eventuellt inlägget: Skolbarnen sätter potatis) och kupade dem i maj (se eventuellt inlägget: Skolbarnens potatisar – del 2).

Och idag var då domens dag…

Men det gick jättebra!!!!

Jag hade luckrat upp jorden så det skulle vara lättare för barnen att gräva i den – och jag behövde inte vara orolig för att jag bara hade 10 handspader till 29 barn – de delade jättebra på spaderna och grävde dessutom utan problem med de bara händerna!!

Barnen skördade sina potatisar i 2 kilos papperspåsar jag hade köpt hem – och då barnen fick skörda från 3-4 plantor var fyllde flera barn påsen helt (jag hade satt extra potatisar, så det skulle finnas någonting att skörda)!

Efter skörden tittade vi en snabb sväng på de frigående hönsen och de 4 veckor gamla kycklingarna och sedan gick barnen tillbaka till skolan med sin utdelning.

Och kvar på gården sitter jag nu med en upprymd känsla av lycka över att vad som borde vara det mest naturliga i världen – att odla sin egen mat utan gifter och kemiska bekämpningsmedel – funkar OCH påverkade barnen så positivt. Jag hör fortfarande deras jubel över skatterna de hittade i jorden med utrop som: ”titta här – så många” och ”det är min lyckodag idag!”.

Jag skickade ett brev med hem till föräldrarna om förloppet där jag också tackade dem för lånet av deras barn – och detta menar jag verkligen – av potatisodlingen med lokala skolbarnen har jag fått MYCKET mer tillbaka än vad jag har gett!

Med andra ord ett väldigt kul projekt, som jag gärna upprepar nästa år!

  • Comments(2)//blogg.genevadnygard.se/#post35