Genevad Nygårds blogg

Genevad Nygårds blogg

Om bloggen

Vi köpte Genevad Nygård sommaren 2013 för att med tiden bli så självförsörjande med grönsaker och kött som det går. På bloggen, Facebook och Instagram kan ni följa med på resan dit och jobbet med att få upp standarden på den nedgångna prästgården.

Kolla också in Genevad Nygårds hemsida där ni kan hålla er uppdaterade om aktuella kurser, hitta fler recept med mera.

Lien - min nya bästa kompis!

OdlingarnaPosted by Tina Melkersson Tue, June 10, 2014 13:31:12

Ett nytt vapen har tagits i bruk i försöket på att övermanna ogräset – min nyligen anskaffade lie:

Under min trädgårdsmästarutbildning på Gunnebo Slott i Mölndal lärde vi oss att slå med lie av den väldigt skickliga Lie Mats (se www.liemats.se). Under lieslåtterkursen upptäckte jag att ett österrikiskt orv passade mig bäst, då man med detta slår med båda armarna raka. På så sätt undvikar jag att få nackspärr av att slå med lie.

Bladet är ett så kallat knackeblad – vilket betyder att man med jämna mellanrum själv knackar bladet vasst igen med en hammare mot ett städ (allting är köpt av Lie Mats):

Med lien arbetade jag mig snabbt igenom en stor del av ogräshavet och hoppas nu att ha tagit kål på åtminstone en del av det! Vänster sidan av bilden nedan är där jag inte har slagit än medan höger är slått:

En lie kan med andra ord verkligen rekommenderas till den lilla lantbrukaren och jag skickade många positiva tankar till anordnarna av min utbildning på Gunnebo Slott för att de såg till att jag lärde mig att slå med lie!!!  • Comments(2)//blogg.genevadnygard.se/#post34