Genevad Nygårds blogg

Genevad Nygårds blogg

Om bloggen

Vi köpte Genevad Nygård sommaren 2013 för att med tiden bli så självförsörjande med grönsaker och kött som det går. På bloggen, Facebook och Instagram kan ni följa med på resan dit och jobbet med att få upp standarden på den nedgångna prästgården.

Kolla också in Genevad Nygårds hemsida där ni kan hålla er uppdaterade om aktuella kurser, hitta fler recept med mera.

Första kullen med kycklingar!

HönsenPosted by Tina Melkersson Sat, May 17, 2014 16:32:27

Igår kväll hördes små pip från under hönan som har legat på ägg de senaste 3 veckorna. Och i morse såg jag 5 små kycklingar sticka fram sina huvuden under henne (fast på bilden nedan ser man bara 2):

Dock så jag skatorna hoppa in igenom hålet i den fina gallerdörren jag gjorde i veckan (se inlägget: Gallerdörr till hönsens hus) – varför jag hängde upp en tygbit för att försvåra skatornas inkräktan. Saken är nämligen den att skatorna kan ta både ägg och nykläckta kycklingar.

Men för att säkra de nya kycklingarna ytterligare byggde jag (efter ett mycket bra samtal med genbanksansvarig för Hedemorahönsen) en bur till hönan och kycklingarna som de kan gå i närmsta dagarna.

Men när hönan resta sig från redet såg jag att ett ägg (av 13) inte hade kläckts och att ett hade hålslag men att kycklingen inte hade tagit sig ut än.

Jag föste in hönan och de 11 kycklingarna i buren.

Ägget som inte har hålslag lyste jag och såg att det inte hade utvecklat särskild mycket, så det slängdes. Men från ägget med hålslag pipar det ganska mycket, så nu går jag runt med ett ägg i behån och hoppas att kycklingen orkar ta sig ut inom närmsta dygnet.

Detta medan maken tycker frun är ganska tokig som har pipande bröst…

  • Comments(0)//blogg.genevadnygard.se/#post29