Genevad Nygårds blogg

Genevad Nygårds blogg

Om bloggen

Vi köpte Genevad Nygård sommaren 2013 för att med tiden bli så självförsörjande med grönsaker och kött som det går. På bloggen, Facebook och Instagram kan ni följa med på resan dit och jobbet med att få upp standarden på den nedgångna prästgården.

Kolla också in Genevad Nygårds hemsida där ni kan hålla er uppdaterade om aktuella kurser, hitta fler recept med mera.

Skolbarnens potatisar - del 2

OdlingarnaPosted by Tina Melkersson Wed, May 14, 2014 11:21:22

Idag var det dags för skolbarnen från den lokala skolan att kupa sina ekologiska potatisar. Fast barnens potatisar var liiite väl små att kupa även om jag hade täckt över odlingarna med filtar på kalla nätter:

Därför fick de istället kupa de potatisar jag hade satt 2 veckor tidigare än barnen satte sina (och därmed har jag lärt mig att börja med barnen tidigare nästa år…).

Halva klassen kupade medan jag pratade med andra halvan om VARFÖR vi kupar. Och det finns 2 skäl:

1) potatisarna som vi ska äta växer på rötterna precis under jordytan fast om de får sol på sig genom jorden blir de gröna och därmed också lite giftiga för oss att äta, och

2) om vi kupar får vi fler potatisar, då växten bildar fler rötter som i sin tur bildar potatisar för oss att äta.

Vi kupar alltså så att de ytliga potatisarna inte ska få sol på sig OCH för att växten ska bilda fler rötter och därmed fler potatisar.

Som förklaring till varför växten bildar fler rötter visade jag upp en vedartad växt (ett äppelträd – svart kruka) och en örtartad växt (en tomatplanta – grön kruka).

Medan den vedartade växten (trädet) generellt sett mår dåligt av att stammen sätts under jorden, bildar de örtartade växterna (de med mjuka stängler) oftast bara fler rötter under jorden om de sätts djupt.

Och även om vi kanske inte synbart gynnas av att andra grönsaker bildar fler rötter kopplade vi det till potatisarna, där det vi äter växer på växtens rötter; och om de bildar fler rötter, då får vi fler potatisar!

Det var ännu en gång en väldigt kul dag med mycket engagerade och nyfikna barn! Kan verkligen rekommendera alla bönder som har möjlighet att göra samma sak!!!  • Comments(0)//blogg.genevadnygard.se/#post28