Genevad Nygårds blogg

Genevad Nygårds blogg

Om bloggen

Vi köpte Genevad Nygård sommaren 2013 för att med tiden bli så självförsörjande med grönsaker och kött som det går. På bloggen, Facebook och Instagram kan ni följa med på resan dit och jobbet med att få upp standarden på den nedgångna prästgården.

Kolla också in Genevad Nygårds hemsida där ni kan hålla er uppdaterade om aktuella kurser, hitta fler recept med mera.

Bara vanligt vatten?

OdlingarnaPosted by Tina Melkersson Tue, April 29, 2014 09:44:42

Senaste dagarna har det varit väldigt varmt och somrigt här i södra Halland med över 20 grader, vilket bland annat resulterade i att barnen och jag sprang runt barfota ute och barnen svalkade fötterna i dammen jag har grävt fram: underbart! (läs eventuellt inlägget: Att gräva fram en damm…)

Men det innebar också att det blev så torrt på åkern att jorden började spricka.

Så för att hjälpa alla grödor som redan är i jorden var jag tvungen att börja vattna. Men för att inte använda för mycket av vårt dricksvatten (vi vet inte riktigt hur mycket tillflöde det är i brunnen så vi är oroliga för att det ska ta slut) började jag använda vattnet från en gammal uttömt gödselbrunn som numera bara innehåller regnvatten.

Gödselbrunnen är ganska farlig då den är i marknivå, 2,5 meter djup och delvist utan lock. Barnen får därför inte leka i närheten av den alls och jag vill tömma den helt så att man åtminstone inte drunknar om man ramlar i den.

Fast när jag kopplade spridaren jag hade köpt till slangen fungerade den inte, varför jag istället körde hemgjorda lösningen med en sprutpistol på en grep som jag flyttar med jämna mellanrum.

För att förenkla bevattningen av drivbänkarna och de växter som står på framsidan av huset tog jag dessutom fastighetens äldsta brunn i bruk.

Denna brunn finns på gårdsplanen och väggarna är uppbyggd av stora gamla stenar. Den används inte i vårt hushåll och vi vet inte när den var igång senast.

Vi har ingen aning om huruvida det finns ett tillflöde i brunnen, men oavsett känns det bra att försöka använda upp de vattentillgångar som finns på plats innan vi börjar vattna med dricksvattnet.  • Comments(0)//blogg.genevadnygard.se/#post24