Genevad Nygårds blogg

Genevad Nygårds blogg

Om bloggen

Vi köpte Genevad Nygård sommaren 2013 för att med tiden bli så självförsörjande med grönsaker och kött som det går. På bloggen, Facebook och Instagram kan ni följa med på resan dit och jobbet med att få upp standarden på den nedgångna prästgården.

Kolla också in Genevad Nygårds hemsida där ni kan hålla er uppdaterade om aktuella kurser, hitta fler recept med mera.

Ny och gammal gödsel

SjälvförsörjningPosted by Tina Melkersson Wed, April 23, 2014 13:44:09

Samma dag som jag hade bestämt mig att göra nässelvatten (typ en av de bästa gödselsorterna man kan göra själv) upptäckte vi att det i gödselrännorna i gamla svinstallet finns en underbar och väldigt välbrunnen 15 år gammal gödsel från grisarna som gick där en gång i tiden. Och gissa om jag jublade???

Det var i samband med min pappas renovering av den blivande gårdsbutiken att han upptäckte gödseln.

Det överste skiktet var en torr massa som verkar ha fungerat som lock för under detta finns minst 20 cm väldigt fin och fortfarande fuktig mulliknande gödsel.

Gödseln kommer jag använda i både drivbänkarna (till tomaterna och gurkorna) och ute på åkern.

Fast jag gör även nässelvatten – som i princip bara består av nässlor och vatten (se receptet på hemsidan). Detta kan jag vattna med inomhus.

Nässelvattnet luktar ganska illa, så jag har det i en tunna med lock bredvid komposten. Men det är en väldigt bra och lättlagat gödsel! Dock är det viktigt att späda ut den med vatten (ungefär 1 del nässelvatten – 9 delar vatten) så att den inte blir för starkt.

Med tanke på alla bra recept som kan göras på nässlor (se exempelvis Nässelsås och Nässelsoppa på hemsidan) kan det kännas lite fel att slösa med dem genom att göra gödsel. Men vi har gott om nässlor på vår gamla gård och på det här sättet bidrar de till att vi får fina grönsaker att äta i sommar.  • Comments(0)//blogg.genevadnygard.se/#post22