Genevad Nygårds blogg

Genevad Nygårds blogg

Om bloggen

Vi köpte Genevad Nygård sommaren 2013 för att med tiden bli så självförsörjande med grönsaker och kött som det går. På bloggen, Facebook och Instagram kan ni följa med på resan dit och jobbet med att få upp standarden på den nedgångna prästgården.

Kolla också in Genevad Nygårds hemsida där ni kan hålla er uppdaterade om aktuella kurser, hitta fler recept med mera.

Hemgjort jäst

SjälvförsörjningPosted by Tina Melkersson Wed, January 22, 2014 15:06:32

Att till och med bli självförsörjande med jäst... = UNDERBART!

I julklapp fick jag boken Nytt bröd - baka gott utan gluten av J. Frej & M. Blohm (tack Anders & Marianne!). Och när jag i denna hittade ett recept på vildjäst var jag såklart tvungen att testa!

Nedan ser ni resultatet:

... och ja, det ska bubbla och skumma - det är så att man ser att den är klar.

Såhär gör man:

1. Blanda ungefär 100 g. torkade aprikoser + 50 g. honung + 25 g. socker + 250 g. ljummet vatten i en ren glasburk med lock.

2. Skaka burken varje morgon och kväll i ungefär 5 dagar, och se till att lossna på locket efter du har skakat.

3. När det bubblar lätt i burken och det har bildats ett vitt skum om aprikoserna är den klar.

4. Sila bort aprikoserna och BAKA! Eller spara jästen (alltså vätskan utan aprikoserna) i upp till 2 månader i kylskåpet. Om du ska baka med vildjäst från kylskåpet är det bra att ställa den varmt några timmar så att jästkulturen vaknar till liv igen.

Av jästen bakade jag ett underbart glutenfrit levainbröd (receptet finns i Nytt bröd...), som enligt min kära make "...smakade som vanligt surdegsbröd..." (vilket är ett positivt betyg på glutenfritt bröd!) - MUMS!

Uppdatering 16 februari 2015:
Då jag ju eftersträver att bli så självhushållande som möjligt har jag experimenterat med vildjästen lite och gör nu en med egna äpplen och bara honung (inget socker). Receptet på denna ligger nu på hemsidan, liksom det glutenfria Levainbrödet jag brukar baka med denna jäst.  • Comments(2)//blogg.genevadnygard.se/#post2