Genevad Nygårds blogg

Genevad Nygårds blogg

Om bloggen

Vi köpte Genevad Nygård sommaren 2013 för att med tiden bli så självförsörjande med grönsaker och kött som det går. På bloggen, Facebook och Instagram kan ni följa med på resan dit och jobbet med att få upp standarden på den nedgångna prästgården.

Kolla också in Genevad Nygårds hemsida där ni kan hålla er uppdaterade om aktuella kurser, hitta fler recept med mera.

Dags att sätta potatis

OdlingarnaPosted by Tina Melkersson Sun, April 13, 2014 10:45:36

Eftersom nattfrosten verkar ha sluppit tagit om oss här i södra Halland har jag börjat sätta mina 650 kg. potatis (se också Planeringen av första odlingsåret).

Jag markerar upp raderna med snören så att så att det blir någorlunda rakt. Det är 70 cm mellan raderna och 25 mellan plantorna. Snörena är kvar efter planteringen för jag på så sätt undviker att trampa ned de späda plantorna och dessutom ser vart jag ska gödsla.

Då jag inte har maskiner (eller hästar) än görs allt för hand. Jag börjar med att dra upp de 42,5 meter (!) långa fårorna som är ungefär 10 cm djupa; potatisen läggs i fåran och till slut krattas det jord över.

För att det inte ska bli för tungt arbete och för att inte jorden ska klumpa ihop sig måste marken vara väldigt torr. Jag fick ett tips av min granne som er erfaren bonde att man inte ska så förrän jorden är så torr att det dammar – och om jorden klumpar ihop sig under dina skon är den för blöt!

Jag har än så länge bara hunnit sätta 50 kg (= 170 radmeter) så det finns att göra de närmsta dagarna! Av dessa förgrodda jag 25 kg i dagsljus inomhus 4 veckor innan planteringen. Tanken är att dessa ska komma snabbare så att jag förhoppningsvis har potatis att sälja på Bondens egen Marknad i Halmstad redan 31 maj.

Dessutom har jag lämnat 60 potatis som nu ligger till förgroning på sonens landsbyskola (med bara 45 barn). Dessa ska barnen (och lärarna) komma att sätta, sedan kupa och till slut skörda. Barnen får på så sätt följa sin egen ekologiska potatis från jord till bord.

De har haft lite om potatisar och odling på skolan, så jag kom på att de jo kunde komma och göra det på riktigt hos mig, när jag nu ändå ska sätta 650 kg. potatis i år. Jag ser fram emot att prata lite om ekologi och odling med dem!  • Comments(2)//blogg.genevadnygard.se/#post19