Genevad Nygårds blogg

Genevad Nygårds blogg

Om bloggen

Vi köpte Genevad Nygård sommaren 2013 för att med tiden bli så självförsörjande med grönsaker och kött som det går. På bloggen, Facebook och Instagram kan ni följa med på resan dit och jobbet med att få upp standarden på den nedgångna prästgården.

Kolla också in Genevad Nygårds hemsida där ni kan hålla er uppdaterade om aktuella kurser, hitta fler recept med mera.

Första grödorna är i jorden!

OdlingarnaPosted by Tina Melkersson Mon, March 31, 2014 14:08:40

I helgen var det äntligen dags att sätta första grödorna i jorden denna säsong. Vi har haft väldigt fint väder här i södra Sverige senaste veckan, så lördag harvade min underbart snälla granne den del av åkern som jag odlar upp i år. Några veckor tidigare hade en annan vänlig granne plöjt på samma ställe – visst är det fantastiskt att ha så hjälpsamma människor omkring sig när man är helt ny på landet och inte har några maskiner (eller hästar!) än!!!

Så söndag (igår) gick det inte att vänta längre – jag var tvungen att sätta ned någonting i jorden på åkern! Och eftersom haverrot och svartrot är ända jag har som verkar tåla nattfrosten som fortfarande drabbar oss blev det dem som såddes. Enligt Runabergs Fröer (www.runabergsfroer.se) är dessa rötter de första man sår på våren då de behöver en lång växtsäsong.

Svartroten har vi ätit förut och gillar den, men det ska bli spännande att testa haverroten! Enligt Lena Israelssons Handbok för Köksträdgården kallas svartroten ”fattigmanssparris” medan haverroten kallas ”vegetariskt ostron”.

Utöver haver- och svartrötterna satte jag röd-, polka- och gulbetor i mina drivbänkar (se inlägget: Hemgjorda drivbänkar). Drivbänkarna fungerar som kallbänkar (de har bara solen som uppvärmningskälla) och har packats in med halmbalar som håller på värmen:

Halmen är extremt uppskattat av hönsen som verkar tro jag har gjort en liten myshörna bara till dem…

På nätterna lägger jag dessutom halm över glasen för att hålla så mycket på värmen som möjligt. På så sätt håller jordtemperaturen sig faktiskt på minst 8 grader även de nätter vi har frost och på dagarna är den runt 14.

Efter betorna tänker jag driva upp bönor och majs i lådorna också, fast de behöver ha det lite varmare (majs behöver 15 grader) för att inte bara ruttna i jorden.  • Comments(3)//blogg.genevadnygard.se/#post15