Genevad Nygårds blogg

Genevad Nygårds blogg

Om bloggen

Vi köpte Genevad Nygård sommaren 2013 för att med tiden bli så självförsörjande med grönsaker och kött som det går. På bloggen, Facebook och Instagram kan ni följa med på resan dit och jobbet med att få upp standarden på den nedgångna prästgården.

Kolla också in Genevad Nygårds hemsida där ni kan hålla er uppdaterade om aktuella kurser, hitta fler recept med mera.

Bo för fåglar och insekter

Livet på NygårdPosted by Tina Melkersson Fri, March 28, 2014 16:29:25

Sedan vi flyttade hit har min pappa mer eller mindre påbörjad en fågelholksfabrik – i skrivande stund har han gjort hela 14 holkar (tack pappa!)!

Fågelholkarna är byggda av gamla brädor och de blev snabbt populära bland flera olika arter. Ett pilfinkspar har exempelvis bott i en hela vintern. Denna holk hänger ut med barnens rum och vi ser fram emot att den förhoppningsvis snart är full av ungar.

5 av holkarna pryder dessutom nu ladans gavel:

Utöver holkarna byggde jag en insektsholk i vintras. Denna byggdes också av gamla brädor och rör i olika storlekar av parkslide (Fallopia japonica), och fler ska de bli med tiden!

Jag vet att det kan verka som en paradox att bygga bo för att gynna båda fåglar och insekter (då fåglarna kanske äter upp insekterna), men på Genevad Nygård gör vi det för dels att främja den biologiska mångfalden, dels därför att bra miljöer för djuren som hjälper både oss och våra ekologiska odlingar.

För utöver att ett rikt fågelliv bevittnar om en bra miljö på gården ser vi dessutom fåglarna som en del av den naturliga bekämpningen av skadedjur (ett blåmespar med ungar äter 30 kg. (!!!) insekter på en säsong). Och samtidigt ger de pollinerande insekter på gården en större skörd av både grönsaker, bär och frukt.

Så vi välkomnar både fåglar och insekter!  • Comments(0)//blogg.genevadnygard.se/#post14