Genevad Nygårds blogg

Genevad Nygårds blogg

Om bloggen

Vi köpte Genevad Nygård sommaren 2013 för att med tiden bli så självförsörjande med grönsaker och kött som det går. På bloggen, Facebook och Instagram kan ni följa med på resan dit och jobbet med att få upp standarden på den nedgångna prästgården.

Kolla också in Genevad Nygårds hemsida där ni kan hålla er uppdaterade om aktuella kurser, hitta fler recept med mera.

Hemgjorda drivbänkar

OdlingarnaPosted by Tina Melkersson Mon, March 24, 2014 13:48:08

De senaste veckorna har jag hållit på med att snickra ihop 4 drivbänkar av gamla brädor jag har hittat här på Genevad Nygård. Och då vi också skulle ha bort 4 fönster från den öppna terrassen såg jag till att göra lådorna så att fönsterna passar som glasluckor till drivbänkarna. På så sätt fungerar drivbänkarna som små växthus.

Lådorna placerades på bostadshusets framsida som är perfekt söderläge (= mycket sol) och dessutom skyddar ekonomibyggnaderna delvist denna sida mot blåst.

När jag gjorde iordning jorden där bänkarna skulle stå upptäckte jag en rad med gamla tegelstenar under gräset.

Dessa återanvände jag till ett fundament som lådorna vilar på för att fördröja plankornas nedbrytning jämför med om de hade stått direkt på jorden.

För att inte lådornas impregnerade träd ska avge kemikalier i planteringsjorden klädde jag insidan med presenning. Resultatet blev såhär:

Sedan är det bara att fylla dem med ekologisk planteringsjord och börja odla!

Tanken är att först driva upp bönor och majs som sedan ska planteras ut på åkern (se inlägget: Planeringen av första odlingsåret). Och om det finns risk för nattfrost kommer jag isolera lådorna genom att placera halmbalar runt dem.

Sedan sätter jag ut tomater, gurka och olika kryddor i lådorna. Dessa har redan planterats inne och väntar nu på lite värmare väder innan de får komma ut (se inlägget: Årets första sådder).

Och utöver att lådorna faktiskt blev snygga, så känns det kul att själv ha skapat dem av enbart återvunna material!

  • Comments(2)//blogg.genevadnygard.se/#post13