Genevad Nygårds blogg

Genevad Nygårds blogg

Om bloggen

Vi köpte Genevad Nygård sommaren 2013 för att med tiden bli så självförsörjande med grönsaker och kött som det går. På bloggen, Facebook och Instagram kan ni följa med på resan dit och jobbet med att få upp standarden på den nedgångna prästgården.

Kolla också in Genevad Nygårds hemsida där ni kan hålla er uppdaterade om aktuella kurser, hitta fler recept med mera.

Planeringen av första odlingsåret

OdlingarnaPosted by Tina Melkersson Wed, March 05, 2014 12:00:13

Har suttit med planeringarna av första odlingsåret de senaste dagarna. Det är både spännande, kusligt och lite svårt att överblicka…

Jag har dock kommit fram till att jag bara odlar upp lite drygt en halv hektar min åker såhär första året. Allt som allt 5 500 m2. Jag har bestämt mig för att se år 2014 som en provodling, där jag testar dels vilka grödor jag gillar och som går att sälja, dels lär mig vilka grödor som trivs bra i VÅR jord. Min odlingsplanering ser ut såhär:

Jag tar tillbaka ungefär 1 hektar från bonden som arranderar vår mark (han har kvar lite drygt 2,5 hektar som arrende). På denna hektar ska jag skapa en större (i norr) och mindre (i sydväster) fårhage i form av ängar samt mina odlingar (i mitten samt sydöster). Fåren kommer vi inte skaffa förrän tidigast nästa år, men då kommer det i alla fall finnas bra ängar till dem!

Och i år kommer jag alltså odla potatis (3 olika sorter), majs, bönor (5 olika sorter), lök och olika rotfrukter (jordärtskocka, morot, palsternacka, rotpersilja samt röd-, polka- och gulbeta) – mums! Sedan var det ”bara” att välja grödor, sorter, mängder och leverantörer… Vilken djungel!

Och inte visste jag för ett år sedan, att jag 2014 skulle beställa bland annat 625 kg utsädepotatis, 25 000 bönor och 20 000 morotsfrön (!). Jag beställde enbart ekologiskt utsäde (från Stubbetorp Potatis, Lindbloms Frö och Runåbergs fröer), då jag kommer att odla enligt ekologiska riktlinjerna.

Så nu måste jag börja bygga odlingslådor, så jag kan driva upp mina plantor när jag får hem dem. Det är kul att vara bonde!

Jag hoppas att vi ses i gårdsbutiken eller på Bondens egen Marknad (Halmstad) i sommar!  • Comments(0)//blogg.genevadnygard.se/#post10