Genevad Nygårds blogg

Genevad Nygårds blogg

Om bloggen

Vi köpte Genevad Nygård sommaren 2013 för att med tiden bli så självförsörjande med grönsaker och kött som det går. På bloggen, Facebook och Instagram kan ni följa med på resan dit och jobbet med att få upp standarden på den nedgångna prästgården.

Kolla också in Genevad Nygårds hemsida där ni kan hålla er uppdaterade om aktuella kurser, hitta fler recept med mera.

Radio P4 Halland

Livet på NygårdPosted by Tina Melkersson Sun, February 08, 2015 11:42:33

Mycket har hänt sedan jag skrev mitt senaste blogginlägg (Kurser om självhushåll). Dels har jag haft en del förkylningar varför jag mer eller mindre har levt på varm fläderblomsaft (egen såklart – se receptet på hemsidan). Dessutom har jag jobbat en del med att få bort trädet som la sig på bostadshuset i stormen Egon:

Jag är fortfarande inte helt klar med trädet, men som tur var har jag fått mycket hjälp av vår underbara granne och hans pappa!

Men efter jag hade lagt upp kurserna på hemsidan och Facebook visade sig många vara intresserade.

Bland annat ringde Anna Carlsson från radio P4, Halland och frågade om jag ville vara med i hennes program Carlsson & co. Både för att prata om vår resa från en lägenhet i en storstad till gården och självhushållet, men också för att höra vad man kan göra odlingsmässigt just nu.

Och 3 februari var det dags:

Dock var Anna hemma med ett sjukt barn, så jag fick prata med Marika Rennerfelt istället. Resultatet går att lyssna på via internet: http://sverigesradio.se/sida/avsnitt?programid=2163 Här ska ni välja programmet från 3 februari och jag är med i timmen i mitten – från ungefär minut 1:05:00 till 1:51:00.

Och jag kanske ska vara med igen – det vore kul!

Ett litet tips till er som läser bloggen, är att dessutom följa mig på Facebook eller Instagram (sök på Genevad Nygård). Här lägger jag ut dagliga bilder från livet på gården.  • Comments(2)//blogg.genevadnygard.se/#post67

År 2014 i backspegeln

Livet på NygårdPosted by Tina Melkersson Wed, December 31, 2014 13:48:54

Jag har spenderad de senaste dagarna med att reflektera över det förgångna året. Och även om jag ofta känner mig frustrerad över att inte hinna med någonting (småbarnsförälder som jag är), har senaste året varit intensivt, spännande, hårt och kul!

2014 var första hela året vi bodde på vår gamla prästgård Genevad Nygård. Och mycket har hänt under året!

Största klivet mot att vara självhushållande var när jag skaffade hem de första djuren till gården: 3 Hedemorahönor och 1 -tupp i februari (se mera under kategorin: Hönsen).

Under året har hönsen gett oss jättemycket! Inte bara har vi varit nästan självförsörjande med ägg, de har dessutom skapat liv på gården. Under sommaren ruvades 2 kullar kycklingar fram, och det har varit riktigt kul att följa utvecklingen för oss allihop (inte minst barnen, på då 3 och 6). Livets mirakel kom extra nära, när en kyckling i första kullen hade problem med att komma ut ur ägget (här ägget med hålslag):

Den fick därför ruvas ut i min behå och blev sedan till en underbart fin kyckling som nu heter Kejsarinnan (då den har ruvats fram på onaturligt sätt):

Hönsen visade sig vara en stor hjälp i den naturlige skadedjursbekämpningen på vår ekologiska gård. De helt frigående hönsen spenderade mycket av sin tid med att leta upp insekter och sniglar, både i trädgården, men också med mig på åkern (här ungtuppen Franz Ferdinand och Kejsarinnan):

Och en cirkel i hönsalivet slutades, när jag i november slaktade 3 av tupparna från första kullen.

Under 2014 tillkom dessutom katter och ankor till vår gård.

Ett ytterligare stort steg mot självhushållet var att vi i 2014 fick tillgång till en del av vår åker. Snälla grannar plöjde och harvade marken, så jag kunde odla upp den under året.

Vad som står skarpast i mitt minne är när lokala skolbarnen odlade egna potatisar på min åker. På (6 åriga) sonens skola hade de pratat om potatisar, och jag insåg att de skulle kunna få testa på odlandet själva här hos oss (se mera under kategorin: Odlingarna)! Så vid 3 tillfällen kom barnen därför och satte, kupade och slutligen skördade sina potatisar.

Och utöver att det var en fröjd för mig att se barnens fina namnpinnar på min åker, så var det helt underbart att vara vittne till deras jubel, när de skördade de egna potatisarna i juni:

Men när väl ogräset började växa ordentligt tog det mycket av min tid från odlandet, så det var mycket jag inte hann med i år. Dock hade jag tillräckligt med fina grejer för att kunna sälja, både i gårdsbutiken som öppnade i juli och på olika marknader under sommaren och hösten. Vad jag inte hade insett innan jag drog igång odlandet var hur tungt ett jobb det är utan maskiner. Och i oktober drabbades jag av en liten blodpropp i armen, sannolikt på grund av överansträngning (se: När kroppen säger STOPP!).

Samtidigt har odlingarna gett oss jättefina grönsaker, som vi har levt på sedan juni, och som vi kommer att fortsätta leva på åtminstona några månader till.

Dessutom vill jag (igen) slå ett slag för naturens underbara egna skafferi. Av sig själv har naturen försett oss och djuren med bladgrönt, späckat med nyttigheter. Under året har det i flera omgånger skördats kirskål, svinmålla och brännässlor. Ja, brännässlan är faktiskt den gröda vi har skördat över längst tid på gården: från mars till november (se: Makalösa nässlor). Här skördade jag nässlor som torkades till hönsen:

Det underbara med det ätbara ”ogräset” är att naturen klarar av allting själv, förutom skördandet såklart. Det finns en del recept på hur vi har tillagat ”ogräset” hemsidan.

Allt som allt har jag lärt mig mycket under 2014 och har träffat jättemånga trevliga människor! Det har med andra ord varit ett rikt år och vi har levt länge på de egna grönsakerna.

Nyårsafton kommer att firas med en ganska anspråkslös middag bestående av stekt fisk och egna grönsaker, medan det på 12-slaget (om jag håller så länge) intas den danska klassikern kransekager (hembakade såklart – se receptet på hemsidan).

Tack till alla som stödjer och inspirerar – och riktigt gott nytt år!  • Comments(0)//blogg.genevadnygard.se/#post62

Äntligen jul 2014

Livet på NygårdPosted by Tina Melkersson Tue, December 23, 2014 20:09:44

Det har varit mycket att stå i här i december – vilket förklarar senaste veckornas bloggtorka. Men NU är det äntligen jul, och granen är klädd:

Jag sökte egentligen efter en gran med rot, så vi kunde plantera ut den efter julen, fast jag hittade ingen, så i år det fick bli en ”vanlig”. Jag har satt granfrön i trädgården, men nästa år ska jag försöka hitta en mer miljövänlig (ekologisk) gran!

De levande ankorna som jag köpte från en bekant i helgen är både slaktade, plockade och uttagna (här en med och en utan fjädrar):

Svensk jullunch i all ära, men då jag ju är dansk är det ingen riktig jul om jag inte får antingen flæskesteg (fläskstek) eller ankstek på julafton!

Ankorna, som ska stekas i ugnen, fyller jag med sviskon och (egna) äpplen. De serveras med egna ekologiskt odlade potatisar och sås samt lite otraditionellt med stekta (egna ekologiska) morötter och rotmos av (egen ekologisk) persiljerot (mest för att jag har blivit smått beroende av detta mos senaste tiden – se receptet på hemsidan).

Myskankorna levde ett bra frigående liv på en gård en mil från oss. En nackdel med att köpa levande djur är dock att de kan ha ohyra. Efter slakten har jag fått inget mindre än 15 väldigt kliande (lopp?)bett. Vi vet visserligen inte vem som har bitit mig, men betten kom efter att jag tog på mig tröjan jag hade på när jag slaktade… (här min höger arm):

Inte desto mindre känns det väldigt bra att veta att djuren har haft ett bra liv, och att döden blev snabb.

Flera omgångar av pepparkakor har bakats under december, inklusive pepparkakshuset med genomskinliga färgade fönster gjort av krossade fruktkarameller:

Målet var egentligen att göra en pepparkaksversion av Genevad Nygård, fast det får bli nästa år istället.

I gengäld har vi lagat julgodis på hemgjord marsipan (se receptet på marsipan på hemsidan) – väldigt populärt hos barnen på 4, respektive 7 år!

Så nu ser vi fram emot att få fira en trevlig jul ihop med makens föräldrar!

Riktig god jul till er alla!  • Comments(1)//blogg.genevadnygard.se/#post61

Mellan vitlök och storm

Livet på NygårdPosted by Tina Melkersson Sun, December 14, 2014 10:46:08

Senaste veckorna har stått i förkylningens tecken, samtidig som jag har jobbat på att göra klart jordkällaren i form av en gödselränna i gamla grisstallet (se inlägget: Vinterförvaring av rotfrukterna) samt att skörda så mycket som möjligt innan tjälen går i jorden här i södra Sverige (se inlägget: Rödbetsblastsallad och persiljepesto i december).

Det känns därför inte alls dags att redan börja fundera på nästa års skörd nu, mitt i december. Och även om många människor höstsår lite allt möjligt känner jag mig allvarligt talat inte riktigt klar med 2014 än. Men faktum är, att om vi vill kunna äta egen vitlök nästa är det hög dags att få den i jorden nu. Och i jorden kom en del av den, fast en storm kom emellan också…

Förra hösten hade jag inte tillgång till vår åker än (den var utarranderat till årsskiftet), så då sattes vitlöken i trädgården (se inlägget: Vitlöken tittar fram), men i år var det åkern som gällde!

Och i år blir det 2 olika sorter. 5 vitlökar av sorten Thermidrome införskaffade nämligen från John Taylor (tv-personlighet och trädgårdsmästare vid Malmö Slottsträdgård). Efter försiktigt att ha delats blev dessa 5 vitlökar till allt som allt 63 klyftor, som (om allt går väl) blir till 63 underbara hela vitlökar nästa år.

Dessa sattes i början på veckan 6 cm djupt och med 15 cm mellan klyftorna på (den väldigt ogräsdrabbade) åkern:

Tanken var att i år dessutom köpa på mig (riktigt) kontrollerat och virustestat utsäde, fast jag hittade inte ekologisk utsädesvitlök någonstans…???? Och när då plötsligt almanackan fick mig att inse att vi var i slutet på november blev paniklösningen samma som sista år: maken köpte 15 ekologiska vitlökar åt mig i snabbköpet.

Fördelen är såklart att de faktiskt är ekologiska, men stora nackdelen är att de är från Spanien, och därför sannolikt trivs mycket bättre i ett varmare klimat. Men jag ska se till att gödsla den bättre än vitlöken jag hade i trädgården – och får då kanske se till att köpa ”riktigt” utsäde nästa år.

De spanska klyftorna hann jag inte sätta, då det plötsligt varnades för inkommande storm över landet. Det var därför viktigare att försöka stormsäkra gården lite och förbereda oss själva för stormen. Detta gjordes genom att se till att alla portar var väl stängda, jag tömde gödselbrunnen för vatten så den inte skulle rinna över och vi tog ner uppbindningarna för tomaterna (som ändå hade slocknat). Inne tappade vi upp både dricksvatten och spolvatten till toaletten (vattenpumpen går på el) samt letade upp sterinljus och ficklampor i fall strömmen skulle gå. Dessutom såg vi till att mobiltelefonerna var fulladdade och tog in brädor att spika för fönsterna om de skulle gå sönder.

Under fredagkvällen tilltog blåsten, och stormen var som värst hos oss mellan klockan 23 på kvällen och 01 på natten. Men som tur var skonade denna storm oss jämför stormen Simone för drygt 1 år sedan, där taket blåste av både bostadshuset och på flera ställen av ekonomibyggnaderna.

Så nu kan jag fokusera på resten av vitlöken som ska i jorden – helst denna kommande veckan! Och gärna 260 klyftor allt som allt. Mmmm det ska bli gott med egna vitlökar igen nästa år!  • Comments(2)//blogg.genevadnygard.se/#post60

Underbara äpplen

Livet på NygårdPosted by Tina Melkersson Thu, November 13, 2014 09:03:53

Nu i veckan skördade jag och barnen de sista höstäpplena från trädgården.

När vi flyttade till Genevad Nygård för lite drygt 1 år sedan fanns det redan 3 gamla, och ganska medtagna äppelträd. 2 av dessa är typiska sommaräpplen som mognar i augusti, medan det sista alltså är ett höstäpple. Första sommaren och hösten vi var på Nygård hann vi inte skörda sommaräpplena på grund av flytten till gården samtidigt som att vi blev totalt överrumplade av stormen Simone som gick in över Halland 27-28 oktober 2013. Simone ruskade inte bara av alla äpplena av höstträdet, hon rev dessutom av delar av taken på alla våra byggnader.

När det började regna in i våra hus var det därför inte de förlorade äpplena vi grät över den hösten…

I år var det inte flytten som hindrade oss från att skörda sommaräpplena. Däremot försvann högsommaren med alla marknader som slet i mig för att jag skulle sälja våra fina grönsaker där. Nästan varje dag tänkte jag, att jag borde börja plocka de fina sommaräpplen, fast plötsligt en dag i slutet på augusti låg de på marken. För att inte alla skulle gå förlorade samlade ihop jag de finaste och fryste in dem:

Om inte annat kan de ges till hönsen eller de grisar jag hoppas på att skaffa till våren.

Men i år har inga stormar härjat än, så vi har över flera omgångar kunna skörda de fina och talrika höstäpplena. Dessa förvaras i det kallaste, samt frost- och mössfria utrymmet i bostadshuset: bastun:

För att få äpplena att hålla så länge som möjligt ser vi till att de har kvar stjälken och att de förvaras svalt. Hanteringen av äpplena har dessutom varit väldigt varsam då minsta stöden försämrar hållbarheten. De ligger luftigt och jag kollar till dem ofta och sorterar de bort som börjar bli dåliga så mögelsvamparna inte förs över till andra äpplen.

Vi har redan ätit äpplekaka flera gånger och jag har börjat göra viltjäst av äpplen också. Dessutom testade jag att göra torkade äppelringar (se recept på både jäst och äppelringar på hemsidan), med och utan kanel – naturens eget godis: underbart gott!!!

Nästa år är målet att hinna skörda från alla gårdens gamla äppelträd – medan jag samtidigt skötar om de 3 unga äppelträd jag ympade under trädgårdsmästarutbildningen på Gunnebo Slott och som nu har planterat på olika platser i trädgården. Så förhoppningsvis har vi alltså snart 6 bärande äppelträd - det ska bli kul med flera olika äppelsorter på vår gård!  • Comments(0)//blogg.genevadnygard.se/#post55

Första steget mot ett växthus

Livet på NygårdPosted by Tina Melkersson Thu, October 30, 2014 18:13:03

När vi första dagen i höstlovet (måndag) åkte till Laholm för att titta på glasögon till minstingen såg vi att hantverkare höll på att bytas fönster i sonens landsbyskola. De gamla 2-glasfönstren stod oskadda i en container:

Så på vägen hem från optikern var jag såklart tvungen (självhushållare och tillika dansk som jag är…) att gå in och titta på dem. Vissa var ganska ruttna i ramarna – fast de flesta så bara ut att behöva målas om. Så jag frågade hantverkarna om jag fick ta dem för att bygga ett växthus av dem – och det fick jag! Innan jag började ta dem pratade jag såklart med personalen på skolan, som också gav grönt ljus.

Då var det bara att hämta släpet och börja lasta in fönsterna!

För att sprida ut jobbet över flera dagar har jag hämtat några stycken varje dag i lovet. Än så länge har vi hämtat hem 44 fönster – och fler ska det bli!

Nästa steg (när jag hinner med det) är att renovera dem – och sedan börja skissa på det blivande växthuset. Planerna är att det ska byggas utanpå stallets södersida:

– fast mycket måste röjas först och gödselbrunnen ska också bort – så det lär inte bli i år.

Det är dock en härlig känsla att faktiskt ha tagit första steget mot ett eget växthus – nu har vi åtminstone fönsterna! Och det känns dessutom bra att ha ”räddat” dessa fina gamla fönster från soptippen – återvinning på högsta nivå – för varför köpa nytt om man kan renovera och återanvända?

Samtidigt var det en fin bekräftelse på (inte minst för barnen) att om man vågar fråga, då kanske man får ett ja!  • Comments(0)//blogg.genevadnygard.se/#post52

När kroppen säger STOPP!

Livet på NygårdPosted by Tina Melkersson Mon, October 13, 2014 14:59:05

Eftersom jag inte har haft semester sedan jag i juli 2013 hade 2 veckor ledigt från trädgårdsmästarutbildningen på Gunnebo Slott OCH det dessutom har varit ett ganska hektiskt första odlingsår, har jag länge varit ganska trött. Och då jag de senaste 3 veckorna har haft en tilltagande strålande smärta från vänster armhåla och ned till armbågen tog jag mig äntligen tid att gå till läkaren i onsdags (8 oktober), när smärtan började bli outhärdlig.

Själv trodde jag det var överansträngning, fast både läkaren och jag blev ganska förvånade när han konstaterade att det var en liten blodpropp i armen. Jag är inte direkt i riskgruppen för proppar i och med jag lever sunt, ”bara” är 40 år, normalviktig, har ett (väldigt) fysiskt arbete, inte tar mediciner eller p-piller och inte röker.

Proppen är visserligen väldigt liten och därför inte farlig, men jag hålls ändå på blodförtunnande sprutar närmsta månaden:

Utöver att vara tvungen att spruta mig själv varje dag har den lilla proppen satt igång en del tanker hos mig. Det verkar vara dags att lyssna lite på kroppen och ta hand om den! Och när jag satte mig ned och började ta det lugnt, kände jag hur trött jag verkligen var: kroppen sa ”STOPP!!!”

Då jag dessutom har så ont i propp-armen att jag inte kan gräva upp rotsaker från åkern, valde jag stänga gårdsbutiken för säsongen. En jättetråkig känsla, fast eftersom jag inte vet när jag kan börja skörda ordentligt igen verkar det som det ända riktiga att göra. Och då jag ju alltid säljer nyskördade grönsaker, har jag faktiskt inget liggande att sälja.

Men när jag väl hade tagit beslutet andades jag ut och lät kroppen vila för första gången på riktigt länge. Och även om jag kanske inte hinner ta vara på alla mina grönsaker och bär i år, försöker jag att njuta av att jag hösten på landet istället. De nyligt införskaffade, numera frigående ankorna vågar sig alltmer runt på vår gård (se eventuellt inlägget: Ankornas ankomst):

Löven skiftar i fina färger just nu:

Och jättefina de 8 veckor gamla frigående Hedemora-kycklingarna från senaste kullen ser numera nästan ut som riktiga höns (se eventuellt inlägget: Andra omgången kycklingar 2014):

De närmsta veckorna kommer jag i den mån jag orkar ägna mig åt att bygga vinterförvaring för grönsakerna samt förvälla och lägga in av dem till oss själva. Så förhoppningsvis kan vi njuta av våra underbara ekologiskt odlade grönsaker ett tag till.

Och som avrundning vill jag be alla därute att lyssna på sina kroppar även om det den försöker säga verkar osannolikt – jag hade aldrig i min vildaste fantasi föreställd mig att jag i en ålder av 40 skulle få en propp – även om den är liten!!!  • Comments(4)//blogg.genevadnygard.se/#post48

Från stallkatt till butikskatt

Livet på NygårdPosted by Tina Melkersson Fri, August 01, 2014 10:35:02

Förra fredagen (25 juli 2014) hämtade jag 2 stycken underbart fina och urgulliga kattungar från bikurskamraterna Ulrika och Magnus.

Katterna (Flisa & Molly) är uppfödda som typiska stallkatter vilket vill säga att de och deras mamma har haft ett stall på en gård som bas hela deras liv. De har sprungit fritt ute, men aldrig varit inne i ett vanligt bostadshus och mamman har inte blivit gosat med särskild mycket heller. Men när Ulrika och Magnus hörde att jag var VÄLDIGT intresserad av att skaffa några katter för att minska trycket av möss och råttor på vår gård, erbjöd de att spara 2 honkattungar denna säsong till mig.

Fulla av förväntan körde maken och jag till Varberg för att hämta de nya invånarna till Genevad Nygård, och med oss hem fick vi de gulligaste små knyten som nu är drygt 12 veckor gamla.

Hos oss blir katterna inte stallkatter – utan butikskatter – då de kommer husera i gårdsbutiken fast de kommer såklart kunna springa fritt ute så mycket de vill.

Katterna kommer med andra ord INTE att vistas inne i vårt boningshus, men vi ska försöka få dem så tama att de kan hanteras om det behövs.

De första dagarna hölls kattungarna i hönsburen inne i gårdsbutiken (se eventuellt inlägget: Första kullen med kycklingar!) dels så att de inte skulle springa bort, utan börjar fatta att detta är deras nya hem och att det är vi som levererar maten. Dels så att vi kunde ge dem en maskkur innan de släpptes fria och därmed skulle bli svåra att få tag på här i början (på bilden syns bara en liten del av buren!).

Men än så länge verkar de trivas jättebra!

Nästa steg är nu att vänja kattungarna vid barnen (som såklart är ÖVERLYCKLIGA över katterna – den vanligtvis VÄLDIGT återhållsamma sonen gav dom till och med sin gosedjursråtta som leksak) – fast det blir nog inget problem, då katterna är både kontaktsökande och leksugna.

Dock ska vi vänja hönsen vid att det plötsligt finns 2 stycken pälsade nyfikna knyten, som också ska bo på vår gård. Katterna är vana vid frigående höns från sin första tid hos Ulrika & Magnus, men våra frigående höns är INTE vana vid att vi inte bara husar rovdjur – utan till och med utfodrar dom OCH är snälla mot dom – så det är liiite kris bland hönsen än så länge.

Men allt som allt är det en väldigt bra känsla att ha anskaffat så gulliga gnagarjagare så att vi förhoppningsvis aldrig behöver använder gifter i kampen mot gnagarna här på vår ekologiska gård! Och besökare till Genevad Nygård uppmanas att köra försiktigt OCH hålla eventuella hundar kopplade, då vi nu har både frigående höns och kattungar!  • Comments(0)//blogg.genevadnygard.se/#post43
Next »