Genevad Nygårds blogg

Genevad Nygårds blogg

Om bloggen

Vi köpte Genevad Nygård sommaren 2013 för att med tiden bli så självförsörjande med grönsaker och kött som det går. På bloggen, Facebook och Instagram kan ni följa med på resan dit och jobbet med att få upp standarden på den nedgångna prästgården.

Kolla också in Genevad Nygårds hemsida där ni kan hålla er uppdaterade om aktuella kurser, hitta fler recept med mera.

Kurser om självhushåll

KurserPosted by Tina Melkersson Tue, January 20, 2015 10:17:27

Innan vi köpte gården och jag blev småskalig ekobonde samt påbörjade resan mot ett självförsörjande hushåll levde vi ett väldigt annorlunda liv i Göteborg. Jag har bara bott i storstäder hela mitt liv (Köpenhamn, London, New York, Stockholm och Göteborg) och jag har jobbat som bland annat översättare samt undervisat på Universitetet.

Jag har dock inte undervisat sedan jag blev antagen till trädgårdsmästarutbildningen på Gunnebo Slott år 2012. Men jag saknar det! Och jag tror delvist det var därför jag bjöd hit lokala skolbarnen förra året (2014) så de kunde sätta var sin potatis på min åker och följa processen på nära håll (se inlägget: Skolbarnen skördar sina potatisar). Samtidigt verkar det finnas ett stort intresse för självförsörjning, ekologisk odling och närproducerat mat, så jag har använd senaste veckan på att tänka ut några kurser om självhushåll jag kan ha här på gården.

Än så länge har jag fått ihop 4 halvdagskurser:

Driv upp dina plantor: där vi går igenom hur man bäst driver upp sina plantor, vilka plantor man med fördel kan driva upp och varför det kan vara bra att förlänga säsongen på detta sätt. Denna kurs är 7 mars.

Lördagen 21 mars hålls kursen: Odla din egen mat. Detta är en odlingskurs där vi går igenom vad växterna behöver för att odlingarna ska lyckas.

Under tidiga sommaren går vi på upptäcksfärd i Naturens eget skafferi och pratar om vilka vilda växter som går att äta (det man ofta ser som ogräs) och hur de med fördel kan tillagas. Datum kommer längre fram.

Och någon gång under högsommaren eller tidiga hösten kör jag kursen Skörda eget utsäde, där vi går igenom vilka växter vi kan ta utsäde från och hur det görs på bästa sättet.

Ni kan läsa mera om kurserna på hemsidan.

Tanken var att ha kursverksamheten i gårdsbutiken, fast då jag inte har hunnit renovera klart den än, håller jag årets kurser inne i bostadshuset.

Ni som läser bloggen och bor nära Laholm eller Halmstad får jättegärna sprida budskapet om kurserna, så jag kan inspirera så många andra som möjligt att börja odla. Inget smakar bättre än det man precis har skördat själv! Det ska bli så kul att få undervisa igen!  • Comments(0)//blogg.genevadnygard.se/#post66