Genevad Nygårds blogg

Genevad Nygårds blogg

Om bloggen

Vi köpte Genevad Nygård sommaren 2013 för att med tiden bli så självförsörjande med grönsaker och kött som det går. På bloggen, Facebook och Instagram kan ni följa med på resan dit och jobbet med att få upp standarden på den nedgångna prästgården.

Kolla också in Genevad Nygårds hemsida där ni kan hålla er uppdaterade om aktuella kurser, hitta fler recept med mera.

Ljuvlig blast

ReceptPosted by Tina Melkersson Mon, August 11, 2014 13:19:31

Jag har tidigare hyllat olika sorters ogräs (i inläggen: Ogräsfrön till oss och hönsen, Svinmållan äter vi upp!, Nässelsoppa, Kirskålspesto och Stekt lax med nässelsås) – och det ligger flera recept på både mat och gödsel av ogräs på hemsidan.

Men nu är det dags att hedra blasten på flera rotsaker/ lökar som ofta glöms bort som föda. I vår gårdsbutik säljs flera av grönsakerna med blasten kvar, och det är inte bara ett tecken på att de är nyskördade – blasten går i flera fall att äta! Fast för att undvika bekämpningsmedel rekommenderar jag dock att bara äta blasten från ekologiskt odlade grönsaker som våra grönsaker är.

Den gröna blasten av både vitlök och vanlig lök kan klippas ned i sallad, i omeletten, och så vidare, fast använd inte för mycket av den medan löken står i jorden – då blasten behövs för att löken ska utvecklas bra. Blasten har en mildare smak än själva löken.

Blasten av nyskördade (ekologiska) morötter är ganska mild och har många användningsmöjligheter:

Den kan hackas ned i vanlig sallad, i potatissalladen, i/på omeletten eller stekas ihop med förslagsvis bönor, eller ensam och smaksättas med till exempel vitlök.

Också rödbetsblasten (som är släkt med mangold) går att äta, även om man inte ser den så ofta i butikerna som man ser morotsblast.

Här på Genevad Nygård äter vi den ofta hackat och stekt med vitlök och citronsaft som en ljummen sallad – och om man vill lyxa till det kan man ha i exempelvis fetaost eller annan god ost (se receptet på hemsidan). En kund i gårdsbutiken berättade att hon hade stekt den med lite vinäger och serverade den med hackade nötter och fetaost ihop med pasta – mums! Var dock uppmärksam på att rödbetsblast innehåller ganska mycket nitrater varför man inte bör ge den till barn under 1 år.

Så rata inte blasten nästa gång du köper färska grönsaker – utan ät upp den; då är du med att minska matspillet OCH du får dessutom mer mat för pengarna! Vissa påstår till och med att blasten har högre näringsvärde än exempelvis rötterna!


Men kom ihåg att om du inte äter upp grönsakerna samma dag du köper dem, klipp då av blasten och förvara den i en plastpåse för sig så att den inte drar ur saften och kraften av grönsakerna. Smaklig måltid!  • Comments(0)//blogg.genevadnygard.se/#post44

Svinmållan äter vi upp!

ReceptPosted by Tina Melkersson Thu, June 05, 2014 10:25:54

Det växer så det knakar just nu. Potatisarna börjar ha blomställningar så jag hoppas att det finns att för skolbarnen nästa vecka!

I drivbänkarna håller bönorna och betorna på att spränga lådorna, så jag har börjat plantera ut dem på åkern så vi kan få ned tomaterna och gurkorna i lådorna.

På åkern har vi fortfarande MYCKET ogräs, så det rensas varje dag. Dock försöker jag att se det positiva i havet av ogräs: en del av det kan ätas upp! Bland oceanen av hampdån (som jag inte har någon omedelbar användning för) finns nämligen en liten andel svinmålla (Chenopodium album) som faktiskt har ätits av människor och djur sedan urminnes tider.

Svinmållan är ganska mild och kan användas där du vanligtvis använder spenat. Denna vecka har vi ätit den som vanlig sallat vid 2 tillfällen (och 3 åriga dottern ÄLSKER den) och smörstekt med vitlök som tillbehör till omelett (detta var maken VÄLDIGT försjust i). Receptet på smörstekt svinmålla med vitlök finns här (nedan en bild på mållan som sallat).

Det ända ”aber” jag ser med svinmållan är att den är ganska duktig på att skapa avkommor. Den får med andra ord stora fröställningar och jag har läst mig till att fröna kan hålla i jorden i upp till 20 år!!! Dock kan fröna också ätas av båda människor och djur, men jag ska försöka skörda så mycket jag kan av mållan innan den frösätter sig. Men inget ont som inte har nått gott med sig!  • Comments(0)//blogg.genevadnygard.se/#post33

Nässelsoppa

ReceptPosted by Tina Melkersson Fri, April 11, 2014 01:21:47

Igår (torsdag) var det dags att skörda brännässlor från naturens fantastiska egna skafferi igen. Av dem gjorde jag en god och krämig nässelsoppa.

Soppan är baserat på en ljuvlig hemgjord kycklingbuljong som jag gör av skrovet när vi har ätit kyckling – och det känns faktiskt kul att även ta till vara på kycklingskrovet!

Nässelsoppan serverades med egna kokta ägg och ett hembakat glutenfritt bröd – och jag ser fram emot att kunna göra den på enbart egna råvaror. Receptet finns på hemsidan.  • Comments(0)//blogg.genevadnygard.se/#post18

Kirskålspesto

ReceptPosted by Tina Melkersson Thu, April 03, 2014 15:37:08

Trött på kirskålen i trädgården? Eller har du tillgång till ett friväxande kirskålsland någonstans – varför inte plocka den och göra en underbar pesto av den?

Jag har redan hunnit göra kirskålspesto två gånger denna vår - och det är jättegott!

Vi har väldigt mycket kirskål i bland annat trädgården, så jag såg till att plocka de späda skotten där jag minst vill ha dem – nämligen i den kommande blomrabatten (har inte hunnit anlägga den än).

Och kirskålen har inte hunnit bli en fiende än (fast det kanske kommer?) – för jag tycke om att tillgång till denna frodande växt som fördes till Sverige som läkeväxt en gång i tiden av munkarna.

Kirskålen är inte bara vitamin- och proteinrik – den sköter dessutom sig själv och är en av de första växterna vi kan skörda på våren. Så hos oss kommer den och brännässlorna få växa på utvalda platser (även om de knappast stannar där, men det är absolut värd ett försök!).

Kirskålspeston är helt underbar till pasta, men kan också ätas till exempelvis stekt fisk eller kött. Vi har bland annat ätit den till en hemlagat omgång fish n’ chips (stekt fisk med pomfritt).

Receptet ligger på hemsidan.  • Comments(1)//blogg.genevadnygard.se/#post16

Stekt lax med nässelsås

ReceptPosted by Tina Melkersson Sat, March 08, 2014 14:02:28

Om man har tillgång till nässlor från ett oförorenat område (alltså inte nära stora vägar) har man också möjlighet för att njuta av rätter gjort på en av naturens eget skafferis goda örter.

På vår gamla gård har vi gott om nässlor, och första skörden gjorde jag igår. Av nässlorna gjorde jag nässelsås som vi åt till stekt lax och pasta - mums!. Receptet på såsen finns på hemsidan.

  • Comments(0)//blogg.genevadnygard.se/#post11